AGT rotayı Uzak Doğu’ya çevirdi

Posted by

AgtAGT, gelişen ihracatıyla 2017 yılında 850 milyon TL ciro hedefliyor.

Türkiye’nin önde gelen kuruluşları arasında başı çeken AGT, sunduğu zengin ürün gamı ile gelişmekte olan Uzak Doğu pazarına yönelik hedefleri ile dikkat çekiyor. Yeni ürünleri ile yeni pazarlarda boy göstermeye hazırlanan markanın hedeflerini AGT Pazarlama Müdürü Özge Sipahioğlu İle konuştuk.

AGT’nin Asya pazarında nasıl bir yapılanması var? Asya pazarına yönelik faaliyetlerinizi dinleyebilir miyiz?

Ahşabı geliştiren teknoloji anlamına gelen AGT, iç mekandaki tüm ahşap ürünlerini üretiyor. Bunun içinde ham Mdf, Mdf lam, üzeri folyo kaplı panel, profil, süpürgelik, kapı ve parke gibi oldukça farklı ve zengin ürün gamına sahibiz. Dolayısıyla bayi yapılanmamız bu ürün gamıyla alakalı olarak şekilleniyor. Hem ülke hem de kanal bazında farklı yapılanmalarımız var. 5 kıtada 60’dan farklı noktaya AGT olarak bayilik verdiğimiz için, ürün dinamikleri de her ülkenin gerçeklerine göre değişiyor. Asya’da beğenilen yapılar ve renkler tamamen farklıyken, Kanada, İngiltere ya da Amerika’ya hitap eden ürünler bambaşka olabiliyor.

Asya ve Çin bizim için yeni gelişmekte olan pazarlar arasındadır. Dolayısıyla oralarda AGT’nin ürün gamıyla ilgili çalışmalarını zamana yaymış durumdayız. Bugün parke ile ilgili o bölge için stratejimiz farklıyken, Mdf ya da Mdf lam ve panelle alakalı stratejimizi de daha farklı çiziyoruz. Oralarda kanal geliştirme çalışmaları yapıyoruz. O bölge ile bağlantılarımızın uzun yıllar güçlü gelişmesini önemsiyoruz. Asya da ise ağırlıklı olarak Hindistan, Pakistan, Sri Lanka, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türki Cumhuriyetler ve Moğolistan’a kadar güçlü bayiliklerimiz var. Oradaki bayilerimiz kanalıyla biraz daha proje odaklı işler de ortaya koyuyor, etkili satışlar gerçekleştiriyoruz. Bu biraz da bizim ürün gamımızın gücünden kaynaklanıyor. Bir projeye girdiğimiz zaman biraz önce anlattığım ürün gamları nedeniyle kapısından, parkesine birçok ürünü sunabiliyoruz. Özelikle yeni gelişmekte olan coğrafyalarda yani Kırgızistan ve Türkmenistan gibi ülkelerde bu tür proje odaklı işlerde güzel sonuçlar elde ediyoruz.

Peki, Çin’deki yapılanma ne zaman tamamlanır? Hedef olarak AGT Çin’de neler yapmayı düşünüyor? Bayilik mi, proje üzerinden mi yoksa hepsini kapsayan ortak bir çalışma mı planlıyorsunuz?

Çin dediğimiz de muazzam büyüklükte bir pazar görüyoruz. Dolayısıyla orayı analiz ederken bölge bölge dinamikleri baz alarak analiz etmek lazım. Bu tarz büyük pazarlarda genel bir çalışma yürütmek çok doğru bir yaklaşım olmuyor. Bölgeye göre zaman zaman gerilla dediğimiz taktiklerle hareket ediyor olmamız bu noktada en önemli stratejidir. O yüzden genele yönelik bir pazarlama stratejisi değil, bölgesel bir pazarlama ile farklı çalışmalar yürütüyoruz.

Bu projeler için zaman açısından bir hedef var mı?

Aslında biraz orada kurulan kontakların kılcallığı ve kanal yapılanmasıyla alakalı diyebiliriz. O yüzden illa belli bir zaman diliminde bunu tamamlayalım mantığıyla değil, öncelikli olarak sağlıklı, güçlü ve sağlam olmasını önemsiyoruz.

2017 yılında AGT bünyesinde neler olacak? Bu yıl içerisinde yapılanmaya yönelik beklentileriniz ve hedefleriniz nelerdir?

Bununla ilgili gündemimizde güzel projeler var. Bunları zamanı geldiğinde paylaşmayı planlıyoruz. Proje için söyleyebileceğim, AGT ailesi olarak bizi heyecanlandıran bir süreçteyiz. Asya bölgesinde üç, dört tane farklı noktamız var. Özellikle buna yönelik güzel planlar hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Yapılanmanın performansını zaman içerisinde faz faz takip edilmek gerektiğine inanıyoruz. Proje başarı ile ilerledikçe bir sonraki faza geçiş sağlanması planlanıyor. Aslında süreç bu şekilde birbirini takip edecektir.

AGT için önemli bir kalem olan ihracata yönelik hedefleriniz nelerdir? Bünyenize kattığınız yeni pazarlar, ülkeler var mı?

Sektör içerisinde ihracatta en büyük orana sahip firma olmanın gururunu yaşıyoruz. Yaklaşık olarak ciromuzun yüzde 45’ini ihracattan elde etmekteyiz. Önümüzdeki yıl bu rakamın yukarı doğru ivme yakalamasını arzuluyoruz. Türkiye İhracatçıları Birliği’nden ödül alan, sektörde güzel başarılara imza atan bir yapımız var. Bunu koruyarak yeni başarılar yazmayı kendimize ilke edindik. AGT olarak bu yolculukta durmak yok! Bunu yaparken de vizyonumuzu olabildiğince geniş tutuyoruz. Sadece belli pazarlara odaklanmak yerine, 5 kıtayı ve 60’dan fazla ülkeyi hedefleyerek çalışmalar yapıyoruz. Bunun içinde güçlü olduğumuz Doğu Avrupa, Balkanlar, İran ve Türki Cumhuriyetler gibi pazarlar varken, bir o kadar da yine güçlü olduğumuz Kanada, geliştirmeye başladığımız Amerika ve İngiltere gibi pazarlar da var. Bunların her birinin dinamiği ve ihtiyaçları birbirlerinden farklı oluyor. O ülkenin ihtiyaçlarına yönelik pazarlama faaliyetlerini yürütüyoruz. Fas’ta gidip bir workshop organize ederken, Kanada’da mimarlara yönelik bir event planlıyoruz. Önümüzdeki sene yine bizim ihracatta büyümeyi hedeflediğimiz bir yıl olacak. Bu sene, Türk bayrağını gururla dalgalandırmak istiyoruz. AGT olarak, 2016’da 27 tane farklı ülkedeki fuarlara katılım sağladık. Buralarda Türk markasını ve bayrağını en iyi şekilde temsil ettik. Bunun yanı sıra, Ekonomi Bakanlığının yürüttüğü Türk markalarının dünyada markalaşması programında ikinci yılımızdayız. Katıldığımız Turquality programında, ekipten yönetici arkadaşımız üniversitede eğitimler alıyor ve yönetici geliştirme programlarına katılıyor. Turquality programının ekonomik destekleriyle dünyanın çeşitli ülkelerinde pazarlama aktivitelerinden bakanlık desteği ile faydalanıyoruz.

Bunların dışında yeni bir Ar-ge merkezi hayata geçirdik. Bu yatırımızla sektörün ilk araştırma ve geliştirme tesisini kurduk. AGT bünyesindeki, Orman Endüstri Mühendisi, Mimar, İç Mimar, Endüstriyel Tasarımcı, Fizik Mühendisi arkadaşlarla bu Ar- Ge yatırımında yeni ürünlerde neler yapabiliriz, yeni pazarlarda hangi ürünlerle olabiliriz gibi detayların üzerinde çalışıyoruz. Sorunuza tekrar gelecek olursak, elbette ki ihracatta büyüme hedefimiz var ama bir o kadar da yurt içinde büyümemizi tamamlamayı amaçlıyoruz. Yine 2016 yılında, ISO Sanayi Odasının ilk 500 yapısı arasında 194. sırada yer almıştık. Ki o dönem parke yatırımız henüz çok yeniydi. Parke yatırımımızda ikinci hattımızı da devreye aldık. Dolayısıyla yapılar arasındaki sıralamada daha üstlere çıkmayı hedefliyoruz.

2017 yılındaki ihracatla alakalı rakamsal olarak net bir hedef var mı?

AGT olarak toplam 850 milyon TL ciro hedefimiz var. Bunun yüzde 45’lik ya da 50’lik bir kısmının ihracat kanalıyla gelmesini arzuluyoruz.

Peki, üretimin yüzde kaçı ihracata gidiyor?

Hemen hemen benzer rakamlar diyebiliriz. Üretim kapasitemiz tabi ki daha yüksek. Neredeyse tam kapasiteye yakın kullanıyoruz. Kendi ürettiğimiz Mdf hattının kısmen hepsini kendi ürün gamımız için kullanmayı tercih ediyoruz. İmal ettiğimiz hammaddeleri kendi ürünlerimiz için kullanıyoruz.

#AGT #UzakDoğu #ihracat #Asyapazarı #Sektör

Comments are closed.