Entema ile halılar artık kumaş gibi işleniyor

Posted by

haliiKurutma Makineleri üretimi gerçekleştiren ve halıları kumaş gibi işleyen makineler geliştiren Entema yeni projeler için hazır!  Firmanın faaliyetlerini bizimle paylaşan Entema Firma Ortağı ve Makine Mühendisi Ömer Gökcan, yeni bir TÜBİTAK projeleri olduğunu da açıkladı.

Entema firması ilk temellerini 1992 yılında Çorlu/Tekirdağ’da attı. Kurulduğu zamanlar bu bölgedeki sanayi tesislerine mekanik mühendislik ve taahhüt hizmetleri vermek üzere yola çıktı. Sonrasında tekstil sektörünün kumaş kurutma proseslerini ana hedef olarak belirleyen firma, bu alanda makine üretim faaliyetlerine geçti.

Sadece tek bir konuya odaklanmanın avantaj getirdiğini ve bunun geri dönüşlerini aldıklarını dile getiren Ömer Gökcan, Entema gergisiz kumaş kurutma makineleri ile kısa sürede kazandıkları müşteri memnuniyetinin iç pazarda hak ettiği karşılığı aldığını söyledi.

Entema, dünyanın dört bir yanında sektörü temsil ediyor

Sürekli ar-ge çalışmaları ile geliştirilen, iştirak edilen ve uluslararası fuarlarda tanıtımı yapılan Entema ürünlerinin dünyanın diğer tekstil üreticisi ülkelerinde de tercih edilen markalar arasına girdiğini belirten Gökcan, “Güney Amerika, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Orta Asya, Asya Pasifik ve Uzak Doğu pazarlarında ülkemizi yıllardır başarı ile temsil ediyoruz” dedi.

Entema tarafından SWELL SOFT tescilli markası ile pazara sunulan uluslararası patentli Çok Amaçlı Açık En Kontınu Tambler Kurutma Makinesi, başlangıçta havlu, kadife gibi kumaşların terbiyesi için TUBİTAK ar-ge desteklerinden de yararlanılarak hayata geçirildi.

Gerek iç ve gerek dış pazarlardaki mevcut kullanıcıların artan ihtiyaçları doğrultusunda tekrarlanan makine siparişleri Entema ürünlerinin dünya genelinde yakaladığı başarıyı gözler önüne seriyor.

Dünya’nın ilk halı terbiye makinesi…

İlk prototip model 2011 yılında Barselona / İspanya’da düzenlenen ITMA Tekstil Makineleri Fuar’ında teşhir edildi. Burada gelen taleplerle kısa sürede makinenin halı versiyonunun geliştirildiğini ifade eden Gökcan, “ilk SWELL SOFT – Halı Terbiye Makinesi 2012 yılında Türkiye’nin önde gelen markalarından Sanat Halı Gaziantep fabrikasında işletmeye alındı.  Bir diğer makine de 2013 yılında da Moğolistan’ın Erdenet Carpet firmasında hizmete girdi” diye aktardı.

Ömer Gökcan, gerek yurt içindeki, gerekse Belçika, İran, Mısır, Çin gibi dünyanın diğer halı üreticisi ülkelerindeki firmalar ile olumlu temasların sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Tekstilde kadife, döşemelik, havlu vb. kumaşların terbiyesinde uzunhhali zamandır kullanılan ve ana prensibi, ısıtılmış, buharlanmış kabin ortamında kumaşların özel yüzeylere çarptırılıp mekanik olarak yumuşatılması, hacimlendirilmesi şeklinde yapılan kontinu tambler finisaj işlemi, SWELL SOFT – Halı Terbiye Makinesi’nin  patentli metodları ve özel konstrüksiyonu sayesinde halı proseslerinde de uygulanılabilir hale geldi. Yani SWELL SOFT ile halılar artık kumaş gibi işlenebiliyor.

Sektörde viskoz, bambu, pamuk, yün, akrilik, polyester veya bu materyallerin karışımları ile üretilen halılarda SWELL SOFT ile ulaşılan sıra dışı bir toz temizliğinin yanında çok farklı görsel efektler ve yumuşak bir tuşe edilirken, havlara ve genel dokuya kazandırılan relaks etki ürünlerdeki dokuma prosesinden kaynaklanan bütün gerilimleri de gidermektedir. Ayrıca yapılan testlerde ürünlerin sürtünme dayanımlarında da ciddi artışlar elde edildiği görülmüştür.

SWELL SOFT Halı Terbiye Makinesi etkili çözümler sunuyor

Son teknoloji ile üretilen SWELL SOFT Halı Terbiye Makinesi, sunduğu avantaj ve çözümler ile dikkat çekiyor. Makinenin öne çıkan özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Halı, kabin içerisinde sürekli ve gerilimsiz halde ilerleyip, ısıtılmış ve (isteğe bağlı olarak) buharlanmış sirkülasyon havası ile temas halindeyken eş zamanlı olarak, her iki veya istenilen tek tarafından uygulanan (patentli) benzersiz homojen masaj, halının havlarını hareketlendirir, tarar, hacimlendirir, yumuşatır ve fikse eder. Bu proses havların aynı veya tersi yönünde uygulanarak, farklı hav duruşları elde edilebilir. Dokuma prosesinden kaynaklanan gerginlikler giderilir, üç boyutlu olarak çok düzgün ve esnek bir konstrüksiyon elde edilir.
  • Dokuma sonrası ve tıraşın öncesinde SWELL SOFT ile işlenen halıların tozlarından arındırılmış olması ve havlarının gerçek boylarına yükseltilip, dik pozisyona getirilmesi tıraş prosesi için ideal şartları sağlar ve tıraşın kalitesini artırır.
  • Dokuma ve beklemeler sırasında birbirine karışan veya yatık kalıp desenlerde görsel problem oluşturan havlar atkı ve çözgü istikametlerinde muntazam olarak hizaya girer ve fikse olurlar. Bu etki ile desenler kalıcı olarak gerçek ve net görünümlerine kavuşurlar. Isı ve buhar etkisiyle renklerde de canlanmalar elde edilir.
  • Laminasyonlu ürünleri, sadece havların bulunduğu taraftan laminasyona zarar vermeden işlemek mümkündür.
  • Halı sırtında bulunan jüt ve elyaf tozları çift taraflı özel masaj işlemi ile tamamen temizlendiğinden, rulo yapılmış halılardaki ön yüze toz bulaşma problemi ortadan kalkmaktadır.
  • Swell Soft’un patentli metodları sayesinde makinenin girişinden çıkışına kadar tam anlamıyla açık en formda işlenen ürünler hiç bir şekilde birbirine sürtünemediği için abraj, gramaj kaybı, kırışıklık gibi problemler yaşanmaz. Önceki proseslerden kaynaklanan bu tür sorunlar var ise giderilebilir.

Üretimde uluslararası standartlar baz alınıyor

Makineler dünyanın içinde bulunduğu giderek kötüleşen çevre koşullarına karşı alınabilecek tüm tedbirleri göz önünde bulundurarak dizayn ediliyor. Ömer Gökcan, üretilen makineleriny]n CE belgesine sahip, uluslararası standartlarda üretilerek ihraç edildiğini belirtti.

Rakamlar ile ifade edilirse 5 m. eninde ve ağırlığı 5 kg/m2 kadar olan halının finisajında kullanılan bir SWELL SOFT – Halı Terbiye Makinesi rejim halinde çalışırken;

  • Pratik elektrik enerji sarfiyatı yaklaşık 30kW/h düzeylerindedir.
  • Gürültü seviyesi işlenen ürün cinslerine göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak 90 desibelin altıdadır.
  • Makine kendi kendini sürekli temizleyerek çalışmakta olup, egzoz havası da filtre edilerek dış ortama gönderilmektedir.
  • 7/24 ağır hizmet çalışma şartları göz önünde bulundurularak ve PLC kontrollü dizayn edilen makinenin, bakım ihtiyacı düşük ve kullanımı kolaydır.
  • Dikey olarak dizayn edilen makinenin fabrika içerisinde kapladığı alan oldukça azdır. Örneğin 5mt. eninde halı işleyebilecek bir Swell Soft için 5mt.x8mt. oturma alanı yeterlidir.

Yeni bir TÜBİTAK projesi geliyor

Ürünlerde sürekli yenilik firmanın temel prensibi olmakla birlikte, müşterilerin ürünler hakkındaki geri dönüşleri önemseniyor ve ürün geliştirmede sürekli bu kritereler dikkate alınarak hareket ediliyor.

Diğer yandan ar-ge faaliyetlerinin de kesintisiz olarak devam ettiğini ifade eden Gökcan, 2016 – 2017 döneminde bu ürünün yeni bir versiyonu için yine TUBİTAK destekli bir projeye, ülkenin önde gelen tekstil kuruluşlarından biri ile start vermenin hazırlığı içerisinde olduklarını aktardı.

#Entema #Halı #Makina #kumaş #üretim #halıterbiyemakinası #ÖmerGökcan

Comments are closed.