Festival Halı Turquality kapsamına alındı

Posted by

Festival Halı Genel Müdürü Cebrail Şahin: “Türk halısının dünyadaki temsilcisi olmak istiyoruz”

Türkiye’nin en büyük halı markaları arasında olan Festival Halı, 2019 yılı itibari ile Turquality kapsamına alında. Halı sektöründe Turquality programına dahil edilen 3. marka olduklarını belirten Festival Halı Genel Müdürü Cebrail Şahin, bu program ile birlikte markanın kazanacakları ve özellikle yurtdışı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Turquality’nin markalarını daha da iyi yerlere getireceğine inandığını söyleyen Şahin, büyümenin yanı sıra bu programın kurumsal ve kurum kültürü oluşturmada kendilerine çok büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.

Kuruluşundan bu yana Festival Halı’nın hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?

1983 yılında ilk imalata başladık. 2008 yılına kadar şirket büyümeye devam etti. Daha sonraki yıllarda firma ve marka sayısının artması ile ancak başarılı olan markaların pazarda ayakta durabileceği bir ortam oluştu. Bu sebep ile Festival markası 2008 yılında kullanılmaya başlandı. Farklı birkaç firmanın satın alınmasıyla da bir grup şirketi haline geldik. Şuanda Festival olarak 800 civarında iç pazar bayimiz var. Tek noktadan bu kadar bayiyi yönetmek kolay değil. Çünkü biz kendi personellerimizle sahada müşterilerimizle görüşüyoruz. Ana stokumuzu ise buradaki merkezden yönetiyoruz. Bu başlı başına büyük bir strateji. Bu sistemi şuanda kullanan marka yok.

Peki, bu stratejiyi ihracatta da kullanıyor musunuz?

Bu sistemi oturtturduktan sonra aynı sistemi neden yurtdışında yapmayalım dedik. Almanya ve Suudi Arabistan’da depo açarak bu sistemi ihracatta gerçekleştirmeye başladık. Şuan Almanya, Arabistan, Çin, Bosna, Arnavutluk, Kuveyt, Katar, Türkmenistan Endonezya başta olmak üzere 10’a yakın ülkede depomuz var. Bizim önemli bir misyonumuz var; Türk halısının dünyadaki temsilcisi olmak. Şuanda yurtdışında yatırımla alakalı projelerimiz var. Bunlar ilerleyen zamanlarda netleşecek.

Festival olarak önümüzdeki 5 yılda satış ağını tamamen güçlendirip Depo, Mağaza, Distribütor, Satış Temsilcisi ve E-Ticaret olarak 50 ülkede olmak istiyoruz . Ama önümüzdeki dönemlerde bu hedefimizi gerçekleştirmek için çalışıyoruz. 4 satış ağı belirledik. Birincisi, ilgili büyük depo ve müşterilere satış yapmak. İkincisi kendi depolarımızı kurup buradan satış yapmak. Şuanda toplam 6 ülkede  13 depomuz var ve bu depolardan satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Ayrıca 3 Ülkede Distribütor ve Satış Temsilcisi  olarak yapmış olduğumuz yapılanmada Filistin, İngiltere, Irak, Malezya ve Japonya ülkelerinde satış kanallarını geliştirmeye çalışıyoruz.  Üçüncüsü doğrudan mağaza açıp perakende müşterisine ulaşmak. Şuanda 23 mağaza ile ortalığımız var. Bu sayıyı ilerleyen zamanlarda da arttıracağız. Klasik yapılan satış ağı var. Buradan elimizi zaten çekmiş değiliz. Son olarak ise E-Ticaret düşünüyoruz. Bununla alakalı son düzenlemeler yapılıyor. Yurtdışında bunun bir benzerini yaptık. Konuyla alakalı dünyanın en iyi şirketlerden birisi ile anlaştık.

Festival Akademi hakkında da bilgi verir misiniz? Bu program öğrencilere nasıl bir olanak sunuyor?

İstanbul, Konya ve Gaziantep Üniversiteleri ile yapmış olduğumuz projeler var. Bunlar satış, strateji ve pazarlama konularına hakim öğretim görevlileri ve hocalar tarafından verilen eğitimlerden oluşan projeler. Zaten hali hazırda Festival’in bir Akademi ekibi var. Üniversiteden yeni mezun olan arkadaşları kendi yönetimimizin ilgili birimlerine hazırlamak için Festival Akademi’de eğitiyoruz. 2018 yılının 10. ayında başlayan akademi, nisan 2019’da sona erdi. Daha sonra kendi alanlarında başarılı olan arkadaşlar 6 ay sonra işlerinin başına geçti. Şuanda bu akademiden mezun olan 17 arkadaşımız yurtdışında kendi mesleklerini yapıyorlar.

Festival markası olarak Turquality kapsamına alındınız? Bu yenilik markanıza ne gibi kazanımlar getirecek?

Bu alanda devletin böyle bir teşvik kampanyası oluşturması çok faydalı. Diğer ülkelerin teşviklerini de incelediğimizde bize yapılan bu ayrıcalığın, ilk sıralarda yer aldığını gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Gaziantep’te tüm sektörleri göz önüne alırsak bu anlamda 10, halı sektöründe ise 3.’yüz.

Büyük bir hedefi olmayan bir şirket olsaydık, Turquality’nin bizim için faydalı bir şey olmayacağını düşünürdük. Ama şuanda zaten 43 ülkeye ihracat, 6 ülkede 13 depomuz, 3 ülkede distribütörümüz ve çoğu ülkelerde mağazalarımız ve satış personelimiz var. Kendi markamızın gücü ile buralara kadar gelmişken, devletin bu şekilde destek vermesi ile daha büyük adımlar atacağımızdan hiç şüphemiz yok. Aslında devlet bu anlamda size destek olmuş oluyor. Turquality ve bizim hedeflerimizin taban tabana örtüşmesi önümüze büyük bir yol açıyor. 15 Ağustos 2019 tarihinde bu belgeyi aldığımız resmileşti ve artık projelerimiz buna göre hazırlıyoruz.

Bunların yanında Turquality aslında kurumsal platformda ilerlememiz için bizi düzenliyor. Kurumsal bir yapılanma içindeyseniz artık satın almanızı şu şekilde yapmalısınız. Satışlarınızı, yer dizaynınızı, İK çalışmalarınızı buna göre düzenlemelisiniz. Personelleriniz şu şartlar altında çalışmalı gibi size yaptırım uyguluyor. Bir taraftan hedeflerimize yönelik güzel teşvikler verirken, diğer taraftan da kendimizi kontrol edeceğimiz, kurum kültürünü oluşturmaya yönelik büyük bir yaptırım söz konusu.

Yeni hedefler doğrultusunda üretim planlamanızı nasıl yaptınız?

2019 yılı sonunda 60 Milyon dolar hedefimiz vardı. Şuan itibari ile yaklaşık 40 milyonluk hedefi tutturduk. Yılsonuna hedefin üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz. Olduğunuz noktadan 3 katını gerçek olarak hedefliyorsanız ve buna ulaşıyorsanız kurumunuz başarılı demektir. Türkiye’de halı firmalarının çok olması, çok büyük üretim yatırımları yapmanızı gerektirmiyor. Siz satış ağını düzgün işletirseniz zaten ürün alacağınız çok partneriniz var. Şuanda 18 firmadan ürün alıyoruz. Sınırlı kaynaklarla sınırsız istekleri yerine getirmek istiyoruz. Her ürünü kendimizin üretmesi pek sağlıklı değil. Yere bir şey serilecekse biz bunu yaparız. İstenilen üründe hangi ülke uzmansa ona göre partnerlerimizle çalışırız. Bugün Çin’in, Hindistan’ın veya Arap ülkelerinin uzmanı olduğu farklı ürünler var. Bizde her işin uzmanıyla çalışma taraftarıyız. Ayrıca Cezayir ve Tunus’la alakalı yeni yapılanma planımız var. Bununla alakalı son kararları önümüzdeki dönemde vereceğiz.

Comments are closed.