GELECEK GENÇLERİN…

Posted by

22Yeditepe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde üçüncüsü düzenlenen 1 Mart Gelecek Günü’nde konuşmacılar, geleceği tasarlayanların gençler olacağını gençlere anlattılar…

Dünyanın en önemli fütüristleri öğrenmeyi öğrenen gençlerin, geleceği tasarlayacaklarını söyledi. Fütüristler Derneği (TFD) tarafından Yeditepe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde üçüncüsü düzenlenen 1 Mart Gelecek Günü’nde konuşmacılar, geleceği tasarlayanların gençler olacağını farklı örneklerle anlattı. Dünya Fütüristler Derneği (World Future Society) Başkanı Amy Zalman, ünlü yazar Alvin Toffler’ın 1970 yılında yayımlanan ve kısa sürede en çok satanlar listesine giren ‘Future Shock’ kitabı ile toplumun geleceği tartışmaya başladığını hatırlattı. Söz konusu dönemde geleceğe korkuyla bakıldığını ifade eden Zalman, şimdilerde ise fütü- rizm kavramının daha popüler olduğunu söyledi. İnternetin hayatımıza girmesiyle küresel ölçekte herkesin birbirine daha fazla bağlandığını anlatan Zalman, bugün attığımız adımların geleceği şekillendireceğini belirtti.

En Önemli Kaynak ‘Fikir…’

Ünlü fütürist Ramez Naam video konferansla katıldığı Gelecek Günü’nde ‘Gelecek gençlik, gençlik gelecektir’ diyerek sözlerine başladı. 1900’lü yıllar ile 2000’li yıllar arasında çok büyük bir değişim yaşandığını ifade eden Naam, 21’inci yüzyılda çok daha hızlı bir deği- şim olacağını belirterek, gençlere ‘pasif oyuncu olmayın’ mesajını iletti. Gelece- ğin değişime katılanlara açık olacağının altını çizen Naam, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki günlerde öğrendiklerimizin yüzde 90’ı geçersiz olacak. Okullarda öğrendiğiniz bilgilerden öte, öğrenmeyi, yeni teknolojileri, değişen toplumu, değişen iş dünyasını öğrenin, her şekilde öğrenmeyi öğrenin, ayaklarınız üzerinde durmayı ve dünyadaki değişime adapte olmayı öğrenin. Çünkü gelecek bu değişime katılanlara ve adapte olanlara ait olacak.” Gelecekte bilgisayarların birçok işi yapacağını, ancak teknolojinin hayal edemeyeceğimiz yeni işler yaratacağını ifade eden Ramez Naam, “Bu dünyadaki en önemli kaynaklar petrol, altın, toprak değil, fikirler… Fikir başkalarıyla paylaşınca değersizleşmez, kırılmaz, fikrimi size versem de hala benim olur, herkes yararlanır, beslenir, katlanır ve kaynakların daha değerli kullanılmasını sağlar. Unutmayın, gelecek tasarlayanların olacak. Geleceği öngörmenin en iyi yolu onu tasarlamaktır. Bunu yapanlar da gençler olacak” diye konuştu. Geleceğin büyük riskleri de beraberinde getirece- ğini ifade eden Ramez Naam, iklim de- ğişikliği nedeniyle dünyanın 4-6 derece ısınacağına, buna bağlı daha fazla enerji kullanılacağına dikkat çekti. Toplumlar için gıda, su ve konut talebinin artacağını anlatan Naam, teknolojinin insan yaşamına katacağı çok sayıda olumlu tarafın yanı sıra, yanlış ellerde riskleri beraberinde getireceğini vurguladı.

Hayat Uzun Vadeli Planlar Yapacak Kadar Durağan Değil..!

Teknolojinin kuşakları kuşakların teknolojiyi belirleyeceğini anlatan ABD’nin lider Fütürist Danışmanlık şirketi Weiner, Edrich, Brown Başkanı Erica Orange ve Başkan Yardımcısı Jared Wiener, dünya ekonomisi ve gelir kaynaklarının değişmesine bağlı olarak yeni iş alanları oluştuğuna dikkat çektiler. Dijitalleşme ile birlikte birden fazla hayat yaşadığımızı ifade eden Orange ve Weiner, bilinenin aksine uzun vadeli planlar yapmamamız gerektiğini vurguladı. Orange ve Weiner, sözlerini şöyle sürdürdü: Tüm dünyada ekonominin canlanması için işbirlikçi ve paylaşımcı ekonomi yaklaşımının benimsenmesi gerekecek. Yani ev büyükse bir odası kiralanacak, arabalar kullanılmadığı günlerde kiraya verilecek. Ayrıca örneklerini görmeye başladığımız gibi paranın form değiştireceği bir dünyaya doğru hızla ilerliyoruz. Yakın gelecekte dijital para çağına girmemiz kaçınılmaz olacak. En önemli değişimi ise nesnelerin internetinde yaşayacağız. Korkutucu, ama sonuçta arabalar, elbiseler birbiriyle konuşacak. Sağlık alanında 4 boyutlu yazıcı- larla sadece hastalıklı noktaya tedavi uygulanacak, bunun sonucunda belki de kemoterapi ortadan kalkacak. Turizm sektöründe ise uzay turizmi ile yepyeni bir ufuk açılacak.”

“Gayri Safi Mutluluk, Gsmh’den Daha Önemli Olacak”

Bosch Baş Tasarımcısı Robert Sachon geleceğin tasarımları hakkında bilgi verirken, Özel Sezin Okulları öğrencileri ile birlikte gerçekleştirdikleri proje hakkında bilgi verdi. Unilever Türkiye Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel ise konuşmasına ‘bugün günlerden gelecek’ diye başladı. Yüksel, “Dünyada baş döndürücü bir değişim yaşanıyor. Ancak bu değişimin kaynak büyüklüğünde olması önemli… Dünyanın kaynaklarının sürdürülebilir olması ve ekosal bir sisteme geçilmesi gerektiğini unutmamak gerekiyor. Çünkü gelecekte gayri safi mutluluk, gayri safi milli hasıladan çok daha önemli olacak” diye konuştu.

“Gelecek Artık Ders Olmalı…”

Gelecek dersi Fütüristler Derneği Başkanı Mehmet Nuri Çankaya, açılış konuşmasında Türkiye’nin genç nüfusu sayesinde şu anda dünyadaki gelişmekte olan Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya içerisinde çok hızlı ilerleyeceğini ve 2030 yılında dünyanın en büyük satın alma gücüne sahip ilk 10 ekonomisi arasına gireceğini söyledi. Daha iyi bir gelecek için okullarda tarih dersi gibi ‘gelecek dersi’nin de olması gerektiğini ifade eden Mehmet Nuri Çankaya, şu anda ODTÜ ve Yeditepe üniversitelerinde verilen gelecek derslerinin en kısa zamanda lise hatta ilköğretim düzeyinde verilmesi için çalıştıklarını söyledi. Çankaya, 2030 yılında gelecek dersini almadan eğitimini tamamlamış bir öğrenci kalmaması vizyonuyla çalıştıklarının altını çizdi. Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükran N. Atadeniz ise açılış konuşmasında eğitim çeşitliliği ve öğrenci sayısı açısından en büyük vakıf üniversitelerinden biri olduklarını söyledi. Yeditepe Üniversitesi’nin fütüristlerin yuvası olduğunu ifade eden Prof. Dr. Atadeniz’in ardından söz alan İşletme Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güner Gürsoy, üniversite olarak eğitimin gelecekte nasıl olacağını sürekli irdelediklerini ve öğrencilerine öğrenmeyi öğretmek için çalıştıklarını söyledi.

 

Comments are closed.