Halı sektöründe bir ilk; Trend Avcılığı…

Posted by

06NedGraphics Türkiye Halı Distribütörü Tasarım Akademisi ve Lobster Concepts iş birliği ile gerçekleştirilen Halı sektörü için Trend ve Renk Uygulamaları atölye çalışmalarının ilki Tasarım Akademisi eğitim salonunda gerçekleştirildi…

Atölye çalışması kapsamında Hollandalı ünlü Trend Tasarımcı Inkrit Berbee, tasarımcıları 2015-2016  renk trendleri ve renk kombinasyonları konusunda bilgilendirdi. Halı sektörünün önde gelen firmalarının tasarımcılarının büyük ilgi gösterdiği Trend ve Renk uygulamaları atölye çalışması Halı sektöründe bir ilk olma özelliği taşıyor. Atölye çalışmasına katılan tasarımcılar; 2015-2016 Trend Öngörüleri ve Renk kombinasyonları, Moda ve trendlerin dünyada nasıl şekillendiği, ve tasarımcıların bu trendleri nasıl takip etmeleri gerektiği konusunda bilgilenme imkanı buldular. Atölye çalışmasının ilk günü; trend kavramı, trend öngörücüleri, trend taşıyıcıları kavramları üzerinde bilgiler aktaran Inkrit Berbee, “Bir trend, fiziki ve estetik değişikliği temsil ettiği gibi, duygusal, ruhsal ve düşünsel de olabilir. Trend Öngörücüleri, mevcut trendlere karşılık değişen tutum, zihniyet veya yaşam tarzı özelliklerini tanımaya yönelik çalışan insanlardır” dedi.

“Ürünlerin anlamları var…”

Tüketicilerin, herhangi bir ürünü beğendiği için aldığının altını çizen Berbee, “Ama bunun altında O ürünün sosyal, kültürel veya psikolojik olarak bir değeri temsil etmesi yatmaktadır” Bugün bizler, her ürüne bir anlam yüklemiş durumdayız. Bizim için bazıları havalı, bazıları meydan okuyan, bazıları da gelenekselliği temsil eder. Bir insan bu değersel bakış açısıyla bir ürüne sahip olduğunda, onu yine bu değerlerle bağdaştırır. Bunu bazen bilerek, bazen de farkında olmadan yaparız” dedi.

“Trend taşıyıcılar trendleri yayarlar”

Trendlerin aslında her yıl değiştiğini ancak, bir sonraki yılın trendinin bir yıl gibi kısa bir sürede şekillenmediğini vurgulayan Inkrit Berbee, “Topluma yansıyan trendlerin en az 5 yıllık bir geçmişi var. Ama pek çok kişi, bu aşamaları önceden takip edemez, etmeye çalışsa da fark etmeyebilirler. Bu süreç, aşama aşama sosyal yaşama yansır. Trendlere, yenilikçiler yön verir, sonra ilk benimseyenler gelir, onları ilk çoğunluk ve geç çoğunlukçular takip ederler. En sonra da geri kalanlar bu sürece dahil olurlar” dedi.

“Trendlerin yayılması sektöre göre farklılık gösterir”

Ortaya çıkan trendlerin yayılmasının zaman olarak sektörlere göre farklılık gösterdiğinin altını çizen trend takipçisi Inkrit Berbee şöyle devam etti. “Renk Öngörücüleri sezon paleti sürecini başlatırlar. İplikçiler, bu paletlere göre ip geliştirirler. Markalar kendi konseptlerini geliştirmeye başlarlar. Hazırlanan bu konseptler fuarlarda görücüye çıkarlar. Dokuma fabrikaları, örnek kumaşlar geliştirip, kartela üretirler. Perakendeciler kendi üretimlerini geliştirmeye çalışrlar. Prototipler üretilir ve daha sonra sipariş süreçleri başlar. Bu süreçlerde devam ederken, Trend Öngörücüleri trendleri takip edip, müşterilerini yeni gelişmelerden haberdar etmeye devam ederler. Bu süreç sektörlere göre farklılıklar gösterebilir. Örneğin bu süreç Kozmetik Sektörü için 1-2 yıl, Giyim Sektörü için 2-3 yıl Tasarım Sektörü için ise 5-7 yıl sürebilir.”

07“Renk kombinasyonu tüketici davranışlarını etkileyen önemli unsur”

Bizi bir ürünü satın almaya iten birden fazla faktör olduğunun altının çizen Inkrit Berbee. “Bunlar, ihtiyaçlarımız, fonksiyonelitesi, fiyatı, ve ürünün görselliğidir. Özellikle de renklerin bizde oluşturduğu bütünlüktür. Görselliğin öncelikli unsurlarından biri de elbette renkler! Renklerin satın alma davranışlarındaki etkisi ve önemi oldukça fazla. Tüketicilerin %85‘ i benzer ürünler arasında seçim yaparken renk faktörüne göre karar veriyor. Bu nedenle renklerin anlamlarının iyi bilinmesi ve hangi renklerin bir arada kullanılacağına doğru karar verilmesi lazım. Bizim kafamızdaki rengi bir başkasına aktarırken, renk referans sistemlerinden faydalanırsak, renklerimizi doğru ifade edebiliriz” dedi.

“Yapılan koleksiyonların bir hikayesi olmalı”

Koleksiyonları oluşturdan önce iyi bir araştırma yapmamız gerektiğininin altını çizne Inkrit Berbee, Bir koleksiyon yapıyorsak, bunun mutlaka bir hikayesi olmalıdır, dedi.  Berbee,” Renklerin tüketim tercihlerinde en önemli belirleyicilerden biri olduğunu kaydeden Mieke Halı koleksiyonlarımızı oluştururken mutlaka bir hikayemizin de olması gerekir. Hedef kitlemiz, bu ürünlerle karşılanınca neler hissedecek, bu ürünlere ne anlamlar yükleyecek? Bunları önceden düşünmemiz lazım. Her koleksiyonu sunarken, yanında hikayemize de yer vermemiz lazım”.

“Sürdürülebili tasarım için doğa en büyük kaynaktır”

İnsanlığın ne kadar gelişirse gelişsin, doğanın her zaman insanoğlu için önemli bir kaynak olmaya devam ettiğini vurgulayan Inkrit Berbee, “Teknoloji ve toplum ne kadar gelişirse gelişsin, doğa her zaman bizler için devasa bir kaynaktır. Rengi de tasarımı da en yalın ve farklı uygulamaları ile doğada görebiliriz. Bizler bazen sahip olduğumuz bilgileri kullanırız ve bitiririz. Ama doğada bitmek bilmeyen bir kaynak var. Tasarımcılar için bazen bir mermer, bazen buzlanmış bir göl, bazen de yeşil bir orman esin kaynağı olabilir. O nedenle tasarımcıları doğayı iyi izlemesi, mevsimleri iyi takip etmeleri gerekir. Doğa sürdürülebilir tasarım açısından en büyük kaynaktır. Toplum ve teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, kökenimizi ve doğaya olan ihtiyacımızı unutmamız mümkün değil. Her zaman etrafımızda biraz ‘yeşil’e ihtiyaç duyacağız. Tabii ki bunun en iyi çözümü doğada vakit geçirmek ancak dışarı çıkma imkanı olmayan durumlarda evde bir parça tabiata yer vermek de işe yarayabilir.

“Halı ev tekstilinin bir alt grubu”

Türkiye’de halı sektörünün büyük bir kapasiteye ve gelişmişliğe sahip olduğunu, bu nedenle ayrı bir sektör gibi göründüğünü, ama esas olarak Evtekstil ürünleri ile birlikte sunulmasının daha iyi sonuçları doğrucağını belirten Inkrit Berbee şöyle devam etti. “Evtekstili denilindiğinde, koltuk, perde, nevresim ve halı anlaşılmaktadır. Dünyanın her yerinde bu ürün gruplarının hepsi bir arada hareket eder. Ama Türkiye’de Halı ayrı bir sektörmüş gibi hareket ediyor. Ayrı, fuarlar düzenleniyor, ayrı mağazalar açılıyor. Ben,m kanaatim, halı da diğer ev ürünleri ile birlikte sergilense, daha iyi sonuçlar alınabilir” dedi.

Comments are closed.