Kastamonu Entegre, Yeşil Ekonomi Alanındaki Projelerini İtalya’daki Ecomondo Fuarı’nda Tanıttı

Posted by

Ağaç bazlı panel sektörünün global oyuncusu Kastamonu Entegre, Gruppo Trombini’yi satın almasının ardından İtalya’da gerçekleşen uluslararası fuarlarda boy göstermeye devam ediyor. İtalya’nın Rimini şehrinde düzenlenen ve “Yeşil Ekonomi” alanında Akdeniz Bölgesi’nde düzenlenen en büyük uluslararası fuar olan Ecomondo Fuarı’na katılan şirket, enerji verimliliği, atıkların geri dönüştürülmesi ve kaynakların verimli kullanılması konularındaki öncü çalışmalarını aktardı.

Kastamonu Entegre, İtalya’nın Rimini şehrinde Kasım ayında düzenlenen Ecomondo Fuarı’na katılım gösterdi. Pazarda lider konumda olan firmaları aynı çatı altında buluşturan fuarda, son trendler, yenilikler ve teknolojik gelişmeler ile ilgili deneyim ve projelerini aktaran Kastamonu Entegre’nin standı, uluslararası katılımcı ve ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Bu sene odak noktası “Malzeme ve Enerji Geri Kazanımı ile Sürdürülebilir Kalkınma” olarak belirlenen fuar, Yeşil Ekonomi alanında Akdeniz Bölgesi’nde düzenlenen en büyük uluslararası fuar olma özelliği ile öne çıkıyor.

Bu yıl 22.’si düzenlenen Ecomondo Fuarı’nı, uluslararası normlara sahip, sektörün buluşma noktası olarak tanımlayan Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, “İtalya, yeşil ekonomi sektöründe bilhassa enerji verimliliği, atıkların geri dönüştürülmesi ve kaynakların verimli kullanılması konusunda Avrupa’da ilk sıralarda yer alıyor. Kastamonu Entegre olarak biz de üretim süreçlerinde sarf etiğimiz ham madde ve enerji gibi kaynakları minimize etmek, atıkların geri dönüşümünü etkinleştirmek, üretim süreçleri neticesinde ortaya çıkan salınımları ve çevresel etkileri sıfıra yaklaştırmak adına pek çok proje gerçekleştiriyoruz. Bu önemli fuarda projelerimizi aktarmanın heyecanını yaşadık.” dedi.

Ar-ge çalışmalarıyla desteklenen sürdürülebilir kaynaklar

Çevre ve sürdürülebilirlik yaklaşımlarını yatırım ve büyüme politikaları açısından ön koşul olarak gören Kastamonu Entegre’nin, levha üretiminin ana girdisini oluşturan odun ham maddesi ve reçineler üzerinde yürüttüğü projelerin başarıyla tamamlandığını belirten Yıldız, şu açıklamalarda bulundu: “Bu sene Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 programı kapsamında gerçekleşecek olan “EcoBulk” projesine sektörü temsilen kabul edilen tek firma olduğumuzu özellikle belirtmek isterim. Dünyanın en yüksek bütçeli sivil araştırma programı Horizon 2020’nin desteklediği proje kapsamında Hollanda, Finlandiya, İtalya, İngiltere gibi ülkelerden iş ortaklarımızla, ağaç bazlı ürünlerde geri dönüştürülmüş ham madde kullanım miktarını artırmak üzere AR-GE çalışmaları gerçekleştireceğiz. Ayrıca yine proje kapsamında biyo bazlı tutkal geliştirilmesine yönelik faaliyetler de yürütülecek. Öte yandan ürünlerimizde, süreçlerimizde, iş yöntemlerimizde ve modellerimizde yeni çözümleri amaçlıyoruz. TİM ve Sabancı Üniversitesi işbirliğindeki İnoSuit projesi ile inovatif performansımızı sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Projeye katılmamızın en önemli sebepleri arasında, orta ve uzun vadede vizyoner ve rekabetçi yapımızın güçlenmesine katkı sağlayacak deneyimler kazanacak olmamız yatıyor.” dedi.

Su ve enerji verimliliği alanlarında öne çıkan projeler ile sürdürülebilir bir hayat

Kastamonu Entegre’nin en önemli üretim tesisleri arasında yer alan Gebze Tesisi bünyesinde elektrostatik filtre adlı özel dizayn edilmiş bir filtre sistemi kullanılıyor. Tesis bünyesindeki dış sahada toz yayılımını engellemek amacıyla taşıma işlemleri kapalı sistem içerisinde gerçekleştirilirken, sahada depolanan malzemenin toz yayılımını azaltmak için ise, seyyar tozsuzlaştırma sistemi devreye alındı. Tesiste, su tüketiminin azaltılması alanında da önemli ilerlemeler kaydedildi. Bu kapsamda, hayata geçirilen atık su geri kazanım yöntemleri ile yılda 60 bin m³ su geri kazanıldı. Kastamonu Entegre Gebze Tesisi üretim kalitesi, ürün ve insan sağlığı açısından sektörde “doruk noktası” olarak tanımlanan TSE E0 Belgesi’ni alan Türkiye’deki ilk MDF Tesisi oldu.

Kastamonu Entegre, endüstriyel plantasyon ormancılığı konusunda örnek olmak ve bunun gelişimini sağlamak hedefiyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TEMA Vakfı öncülüğünde kurulan ENAT A.Ş’nin üçüncü büyük ortağıdır. ENAT, doğal orman alanlarının daha iyi korunması, orman ürünleri sektöründeki hammadde tedariğinin kesintisiz devam etmesi, erozyonun önlenmesi ve karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmak üzere kuruldu.

Kastamonu Entegre yenilenebilir enerji alanında gösterdiği faaliyetlerle de öne çıkıyor. Devreye alınan Hayat-GES 1 Güneş Enerjisi Santrali’yle yılda 1 MW enerji üretiyor. Kastamonu Entegre, tüm yurt içi üretim tesislerinde güneş enerjisi santrali kurmayı hedeflemektedir. Enerji verimliliğine de büyük önem veren şirket, Gebze Tesisleri’nde kullanımda olan motorin yakıtlı forkliftin elektrikli forklifte dönüşümü konusunda çalışmalar yürütmektedir. Sürdürülebilirlik anlayışıyla belirlenen etkin kaynak kullanım stratejilerinin başarıyla uygulamaya devam edileceğini belirten  Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, “Üretim süreçlerinde sarf etiğimiz hammadde ve enerji gibi kaynakları minimize etmek, atıkların geri dönüşümünü etkinleştirmek, üretim süreçleri neticesinde ortaya çıkan salınımları ve çevresel etkileri sıfıra yaklaştırmak adına geliştirdiğimiz projelerin devamı gelecek.” dedi.

#kastamonuentegre, #yesilekonomi, #ecomondofuari

Comments are closed.