USLAN, TÜBİTAK projeleri ile sektöre damga vurmaya hazırlanıyor!

Posted by

halıTÜBİTAK projeleri ve ürettikleri yeni teknolojik ürünlerle dikkat çeken USLAN, yeni halı ipliği üretim makineleri ile büyümeye ve adından söz ettirmeye devam edecek. Hayata geçirilen ve geçirilmesi beklenen sentetik iplik makinelerinin özelliklerini ve gündemdeki projeleri USLAN ARGE Şti.  Genel Koordinatörü  Doç. Dr. Yusuf Azrail Uskaner’den dinledik.

USLAN firmasının hayata geçirdiği yüksek mukavemetli iplik makinesi bir TÜBİTAK projesi olarak dikkat çekiyor. Bu makine özellikle halatlarda ve yüksek mukavemet gerektiren ürünlerde kullanılan ipliği üretiyor. Son karar aşamasında olan projenin, yaşanan olaylardan dolayı OHAL bittikten sonra yayınlanması beklenmektedir.

MİTAŞ ve USLAN birlikteliğinde bir ilk!

TÜBİTAK kapsamında iki tane daha projeye sahip olduklarını bizimle paylaşan Yusuf Azrail Uskaner, detayları şöyle anlattı; “TÜBİTAK bünyesinde yeni projelere hız kesmeden devam
ediyoruz. Bunlarda bir tanesini MİTAŞ ile birlikte yürüttük. Ülkemizdeki OHAL sürecinin ardından onaylanarak hayata geçirilecek projenin çok yakında yayınlanması bekleniyor. Diğer projede destek alırsa kısa zamanda bitirmeyi planlıyoruz. Bu projede özellikle yün halı için yün iplik fikseleme makinesi çalışması yapıldı. Yün iplik fikseleme makinesi Türkiye’de ilk defa bu proje ile yapıldı. Makinenin özelliği yün iplik fikselemesi. Ayrıca makine farkı ısılı işlem de gerçekleştirebiliyor. USLAN olarak makinenin ortaklıkotomasyon ve elektronik sistemi üzerine çalıştık. Ürün Isparta’da BES firmasına satıldı ve şu anda orada çalışmaktadır. Müşteriler, halı sektöründe yün iplik fikseleme makinesini de artık yerli olarak alabilecek. Bunun için isterlerse MİTAŞ Makina ile de temasa geçebilirler.”

Yün iplik fikseleme makine projesi MİTAŞ ve USLAN ARGE ile birlikte ortaklaşa hayata geçirilerek Türk halı üreticilerin hizmetine sunuldu.

TÜBİTAK desteği ile proje gerçekleştirirken firmalar ortak proje yürütebiliyor. Buna göre TÜBİTAK ile proje aşamasında izlenen yol; belli bir sayıda proje hayata geçirdikten sonra kazanılan deneyimlerden başka firmalarında yararlanmasını sağlamak. Böylece daha fazla firmanın gelişmesi ve arge desteğinden yararlanması için ortaklaşa projelerde tekrar bir destek sağlanıyor. TÜBİTAK ortak proje çalışmasını teşvik etmek için böyle bir strateji gerçekleştirmektedir. Bu sayede firmalar arasındaki iş birliklerinin de yolu açılıyor. Bu uygulamanın bir başka getirisi de yatırımların daha kontrollü yapılması.

Bu uygulamanın avantajını bir örnek ile açıklayan Uskaner, “Bir ortağınızda olan makineyi almıyorsunuz, ona kaynak ayırmıyorsunuz. Kaynaklarınızı daha bilinçli ve doğru kullanmış oluyorsunuz, böylece bir güç birliği sağlanmış oluyor. Pazarda daha rekabetçi bir konumda yer almış oluyorsunuz” dedi.

TÜBİTAK’ın bu uygulamalarının sektörün ve firmaların gelişmesi noktasında önemli bir faktör olduğunu belirtebiliriz.

#Uslan #Tübitak #proje #YusufAzrailUskaner #MİTAŞ

Comments are closed.