“Asıl mesele yeni bir trend ortaya çıkartmak”

Posted by

Halı sektöründe herkes tarafından tanınan ve halı tasarımı denince akla gelen ilk isimlerden birisi ile birlikteyiz bu sayımızda; Selçuk Sayılı. Çocukluk döneminde bir tuval ile başlayan tasarım hikayesini akademide gördüğü halı tezgahı ile devam ettiriyor. “İyi bir tasarımcıysanız ve sanatsal bir bakış açınız varsa başarı kaçınılmazdır” diyen Sayılı, tasarımcı ve sanatçı arasındaki o ince çizgiyi bakın nasıl anlatıyor.

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1959 yılında Sakarya’da doğdum. Çocukluk dönemim, bir kasabada kalabalık bir aile içerisinde geçti. İlkokulda ablamın bana aldığı tuval, palet ve boyalarla bambaşka bir dünya ile tanıştım ve bu dünyanın dışına çıkamayacağımı o yaşlarda anlamıştım artık. 1977 yılında Devlet Güzel Sanatlar akademisinin sınavlarına girdim ve kazandım. Burada geçirdiğim 10 yıl bana her açıdan çok şey kattı. Kendi alanlarında Türkiye’nin en yetkin ve başarılı sanatçılarını tanımak ve onların öğretilerinden faydalanmak benim için olağan üstü bir deneyimdi.

Halıyla tanışmanız nasıl oldu?

Akademi yıllarında Özdemir ALTAN atölyesinde oldu diyebilirim. Özdemir ALTAN’ın avangard bir ressam olmasına rağmen, yaptığı çok güzel halılar vardır. İlk halı tezgahı ile onun atölyesinde tanıştım. Siyah kalem minyatürlerinden birini halıya uyarlamıştı. Uygulamaları da öğrencilerle birlikte gerçekleştiriyordu. Çok büyük ebattı ve yer tezgahında yapılıyordu. Büyülenmiştim ve halıya ilk düğümü orada attım.

Bir tasarım yaparken sizin için olmazsa olmaz olan nedir?

Sanat ve tasarım ile ilgili tartışmalar günümüzde de hala devam etmekte. Sanatçılar tasarım yapabilirler ve bu beklenebilir bir durum. Fakat iyi bir tasarımcıdan sanatçı olması beklenmez. Sanat kişisel ve özgürce kendini ifade eder. Sanatçı hiçbir şeye bağlı kalmadan eserini yapar; bu sadece kendi ile alakalı bir durumdur. Tasarım ise bir hedefe odaklıdır. Eğer endüstriyel bir tasarım yapıyorsanız bunun işlevsel ve satılabilir olması yani genel bir beğeni toplaması gerekir. Oysa sanatçının böyle bir derdi yoktur. İyi bir tasarımcıysanız ve sanatsal bir bakış açınız varsa başarı kaçınılmazdır.

Öğrencilik hayatınızda ve sonrasında hangi akım ve tasarımcılar sizi etkiledi?

Hayat devam eden bir süreç nereye baktığımız değil nasıl baktığımız önemli. Mesleki açıdan herkesten ve her şeyden etkilenebilirim. Hâlâ öğrenmeye devam ediyorum.

Tasarıma yönelmek isteyen genç arkadaşlara neler tavsiye edersiniz?

Öncelikle mesleki açıdan eğitimlerini kusursuz bir şekilde tamamlamaları lazım. Bu onlara doğruyu bulmaları açısından çok ama çok gerekli. Eğer Neyi doğru yaptığınızı bilmezseniz neden yanlış yaptığınızı da bilemezsiniz.

 

Comments are closed.