Aslandağ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Aslandağ: “2019’da ihracata kilitlendik”

Posted by

Türkiye’nin önde gelen kapı ve mutfak üreticilerinden Aslandağ Grubu, inşaat sektörünün durağan bir döneme girmesiyle birlikte ihracatta vites yükseltti. Aslandağ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Aslandağ, Türkiye’yi kapı ve mutfak sektöründe marka ülke konumuna getirmek istediklerini ifade etti.

Dış ticaret fazlası veren ender sektörlerden bir tanesi olan mobilya sektörünün, bir alanı da kapı ve mutfak… Türkiye, kapı ve mutfak sektöründe 2000’li yılların başlarından itibaren seri üretime geçmeye başladı. Merdiven altı üretim yerini yavaş yavaş markalara bıraktı. Bugün her iki sektör için de üretim yapan Aslandağ Grubu, Tresette Mutfak ile lüks mutfaktaki boşluğu doldururken Artella Kapı ile de hem butik hem de markalı konutların vazgeçilmez markalarından birisi oldu. Aslandağ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Aslandağ, 60 yıllık köklerinden aldıkları güçle sürekli kendilerini geliştirme çabası içerisinde olduklarını ifade ederken, asıl hedeflerinin ihracat olduğunu söyledi.

Yılın ilk yarısını nasıl geçirdiniz?

Londra’da Türk Ticaret Merkezi içerisinde hizmet vermeye başladık. 4A Collection Etiler mağazamızın bilinirliğini arttırdık ve ihracatımızı güçlendirmek. Diğer bir yandan da sosyal sorumluluk projelerimizin devamını sağladık.

Hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki bilinirliğinizi nasıl sağladınız?

En iyi tanınırlık yolu, insanların bir işten memnun kalıp başkasına önermesiyle olur. Kısacası sektörde iyi işler yaptıkça yerinizi de yıllar içerisinde sağlamlaştırıyorsunuz. Her zaman en iyisini hedefledik. Yatırım yapmaktan çekinmedik. Kurumsallaşmaya, pazarlama faaliyetlerine önem verdik. Dünyadaki trendleri yakından takip edip onları uyguladık. Ama tüm bunlardan da öte iş etiğimizi ve dürüstlüğümüzü asla kaybetmedik. Güven bizim için çok önemli. Bu da başarılı bir bilinirlik sağladı bize.

Markalarıyla ünlü İtalya’ya dahi ürün satıyorsunuz. Başarınızın sırrı nedir?

Dediğimiz gibi bunun için yatırım yapıyoruz. Örneğin; 3 senedir üniversitelerde okuyan mimarlık, endüstriyel tasarım, iç mimarlık öğrencileri için “Kapı Tasarlıyorum” isminde bir yarışma düzenliyoruz. İlk bakışta, “Alt tarafı bir yarışma. Sektöre ne katkısı olabilir ki?” diye düşünülebilir. İşte hep bu düşünceler, bizi bir adım geriye çekiyor. Oysa amacımız gençlerimizi, tasarıma sevk etmek onların hayal güçlerini görebilmek, üretimde sınırları zorlayabilmek. “Bakın, ilgi duyabileceğiniz kapı ve mutfak sektörü de var” diyebilmek. Yapılamaz diye bir şey yok. Türkiye’de üretim gücüne, istihdama, teknolojiye sahibiz. Tek eksiğimiz markalaşamamak, pazarlamamızı doğru yapamamak. İşte Aslandağ olarak biz bunları sağlamaya çalışıyoruz.

Markalarınız arasında yer alan Artella Ahşap Kapı Sistemleri ve Tresette markalarınız Aslandağ’a nasıl bir açılım sağladı?

Artella, yıllardır kendine çok iyi bir yer edindi. Şu an İstanbul’da hangi markalı konut projesini konuşuyorsak, orada Artella Ahşap Kapı Sistemlerini görebilirsiniz. Yine kentsel dönüşümün kalbinin attığı Bağdat Caddesi pazarının yüzde 75’inde Artella kapıları kullanılıyor. Tresette ile de lüks mutfak pazarını hedeflemiştik. Orada da çok başarılı işlere imza atıyoruz. Her iki markamızın da ihracatı var. Biz Türkiye’de konuşulmayan, ihracatta var olmayan bir sektörü dünya pazarındakini açılımını sağlıyoruz. Eminim ileri vadede markalarımız ihracatta daha da başarılı noktalara gelebilecek.

İhracatta kendinize nasıl bir rota çizdiniz?

Ciromuzun yüzde 30’unu ihracata ayırıyoruz. Daha önceki yıllarda bu yüzde 20’ydi. 2020’ye kadar amacımız bu oranı yüzde 50’ye çıkarabilmek. Kilogram başına 5-10 dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. 2023’e kadar tamamlanmak üzere Sakarya’da Mobilya Organize Sanayi Bölgesi’nde 40 bin metrekare üzerine kurulumu gerçekleşecek bir fabrika yatırımımız bulunuyor. Yılda yaklaşık 120 bin kapı üreten üretiyoruz. 2011 yılından bu yana 500’ü aşkın kentsel dönüşüm projesindeki 15 bin lüks konutun vazgeçilmezi olduk. 100’ün üzerindeki markalı projede bulunan 25 bin konut için ürün temin ettik. 2018 yılında ekonomideki durgunluğun bu kadar derinleşebileceğini hiçbirimiz öngöremiyorduk. Bu anlamda hedeflerimizin bir nebze gerisinde kalsak da yine de büyüme gerçekleştirebildik.

Comments are closed.