Halı sektörünün önündeki engelleri kaldırmak için çalışmalar yapan İHİB, halı sektörünün gelişmesi ve Türk Halısı’nın dünya standartlarına ulaşması için çalışmalarına devam ediyor.
Türkiye, dünyanın el halısı konusunda en bilinen ülkesi olmasına rağmen gümrüklerdeki uygulamalar sebebiyle hayli sıkıntılar yaşıyor. Türkiye dünyanın her yerine eski ya da kullanılmış halı satarken, eski halı ithalinin önündeki engeller sebebiyle satışı yapılan halıların Türkiye’ye geri getirilmemesi Halı sektörünün en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
Halı sektörünü yakından ilgilendiren sorunlarla ilgili açıklama yapan İHİB Başkanı Uğur Uysal, “ Biz genelde Türkiye’den eski halı veya kilimi ihraç ederken müzelerden yurt dışına çıkısında bir engel olmadığına dair bir belge almak zorundayız. Bu uygulamanın doğru olduğunu; kültürümüzün korunması gerektiğini kabul ediyoruz. Ama ne yazık ki benzer halıları yurt dışından getiremiyoruz. Kültürümüzün korunmasına katkı sağlamak adına devletin eski Türk halısının ithalatını tamamen serbest bırakması ve Kültür Bakanlığı’nın da bu konuda teşvikler yapması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
Halı sektörünün önündeki engellerin sadece eski halı ithaliyle sınırlı olmadığını belirten Uğur Uysal, Isparta’da bulunan Halı İhtisas Gümrüğü’nün de aslında Türk Halısına fayda değil zarar getirdiğini dile getiriyor.
İhtisas gümrüğünün Sümer Halı’nın kapanmasından sonra Isparta da olmasının bir anlamı kalmadığını söyleyen Uğur Uysal,“Biz Isparta gümrüğünün fiziki şartlarının bizim ithalatımıza cevap verecek nitelikte olmadığını biliyoruz. Antreponun olmaması deponun yeterli olmaması; İstanbul’dan halının çıkabilmesi ve deponun boşalması gibi sıkıntıların yaşandığını ve bunların sektöre zarar verdiğinin farkındayız ve bunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz.” dedi.
Türk Halıcılarının Türkiye’de üretim yapma şanslarının da çok azatlığını ifade Uğur Uysal, Türkiye’deki dokuma fiyatları ile ilgili olarak da şunları ifade etti: Türkiye ekonomisi çok hızlı değiştiğinden, bundan on yıl önce 100- 150 dolar olan aylık dokuyucu ücreti su anda 300- 500 dolar arasında. Buna rağmen dokuyucuya bu ücret yeterli gelmiyor. Dokutanın ve dokuyanın mutlu olmadığı bir yerde üretim olmayacağına göre biz Halı üreticileri doğal olarak bu ısı yapabileceğimiz yerlere gitmenin şart olduğunu düşünüyor ve bu konularda devletin bize yardımcı olmasını bekliyoruz.