Plato Halı’dan 7 milyon dolarlık yeni yatırım

Posted by

Plato Halı, yeni yatırımı ile birlikte kendisinin ve kaymaz halı üreticilerinin ihtiyacı olan halı kumaşını üreterek dışa bağımlılığı azalttı.

Dijital ve kaymaz taban halılara olan ilgi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. 35 yıllık tecrübesi ile bu sektörde 2014 yılında üretime başlayan Plato Halı, bu taleplere yaptığı yeni yatırımları ile karşılık veriyor. Son dönemde hem kendi üretimleri için hem de sektörün ihtiyacı olan kumaş üretimi için 7 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını ifade eden firma ortağı İbrahim Oduncuoğlu, zevk ve tercihlerin hızlı değişmesi, E-Ticaretin hız kazanması ile bu ürünlere olan talebin arttığını söyledi.

Plato Halı olarak kuruluşunuzdan bugüne kadarki süreci özetler misiniz?

Firmamız 2014 yılında Gaziantep 1. OSB’de kaymaz tabanlı halı üretimine başlamıştır. Plato Halı, Erdal Elbir, İbrahim Oduncuoğlu ve Mahmut Kiraz’ın ortaklaşa kurduğu ve 35 yıllık halı sektörünün tecrübesi ile ortaya çıkan bir markadır. Bu tecrübeleri kaymaz taban halı üretimine aktaran markamız, daha sonra kumaş üretimine başlayarak dışa bağımlılığını azaltmıştır. 2014-2017 yılları arasında mevcut yerinde faaliyetlerini yürüten firmamız, 2017 yılında Gaziantep OSB 5. bölgede 15 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 20 bin metrekarelik alanda kaymaz tabanlı halı üretimine devam etmektedir.

Yeni fabrikanız için ne kadarlık bir yatırım yaptınız? Yapmış olduğunuz yatırımlar ve bu yatırımların sektöre katacağı değerler hakkında neler söylemek istersiniz?

2020 yılının başlarında Ar-Ge çalışmaları sonucu firmamızı hammadde anlamında dışa bağımlılıktan önemli ölçüde kurtaracağı düşünülen kumaş üretiminin fabrikamız bünyesinde yapılması kanaati oluşmuştur. Bunun neticesinde 2020 yılının ikinci yarısı itibariyle 7 milyon dolarlık bir yatırım yapılmıştır. Bu yatırım sadece firmamızın değil, Gaziantep kaymaz taban halı üreticilerinin de kumaş tedariki açısından rahatlamasını sağlamakta ve üretim sirkülasyonu açısından büyük önem arz etmektedir.

Son dönemde dijital ve kaymaz taban halılara olan talep yoğunluğunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Günümüz dünyasında dijital ve kaymaz taban halılara olan talep artış göstermektedir. Başta zevk ve tercihlerin hızlı değişmesi, E-Ticaretin hız kazanması ürüne olan talebi büyük ölçüde arttırdı. Bununla beraber piyasa sadece tek bir ürüne değil ürün çeşitliliğine dayanıyor. Ürün çeşitliliğini ve kaliteyi ortaya koyarak bu talepleri karşılamak için koleksiyonlarımızı çeşitlendiriyoruz. Böylece, halı ve tekstil sektörüne yeni bir soluk getiren kaymaz taban halılar, popülerliğini devam ettiriyor.

Marka olarak yola çıkarken edindiğiniz hedeflerle şuan ulaştığınız konumu nasıl yorumluyorsunuz?

Yeni tüketici ihtiyaçlarına cevap vermek, kaliteli ürünleri tüketiciler ile buluşturmak, girişimci ruhumuzu ortaya koymak ve üretici rolünde olarak ülkemize değer katmak, hedeflerimizin başında geliyor. 2014 yılında çıktığımız bu yolda şirketimiz bugün yaklaşık 250 kişilik kadrosuyla ve yaklaşık 20 bin metrekarelik üretim alanıyla Türkiye ve dünyada pek çok firmaya ve nihai tüketiciye ürün sunmaktadır. 2021 yılında yaptığımız yatırım sonucunda da Plato Halı olarak kaymaz taban halı üretiminde kullandığımız en önemli ara mal olan kumaşı kendi bünyemizde üreterek hem hedefimiz olan bu adımı aşıp hemde yeni hedefler koyarak üretime devam ediyoruz.

Üretim tesisinde nasıl bir teknolojik alt yapı var? Tesisin yıllık üretim hacmi ne kadardır?

Yapılan yatırım sonucunda 2021 yılının mayıs ayı itibariyle üretime başlanmış ve hâlihazırda aylık 350400 ton civarında kumaş üretim hacmine ulaşılmıştır. Üretimi yapılan kumaşın bir kısmı kumaş olarak satılmakta, bir kısmı ise kendi bünyemizde kaymaz taban halı üretiminde kullanılmaktadır.

Tasarım sürecinde nelere dikkat ediyorsunuz? Tüketicilerin talepleri genelde ne yönde?

Tasarım bu işin en başında gelen önemli bir süreçtir. Güzel bir tasarım için de hem hedef kitleyi belirleyebilmek hem de bu hedef kitlenin zevk ve ihtiyaçlarının karşılığın ı bulmak gerekiyor. Plato Halı, tasarım ve Ar-Ge ekibi ile beraber iç ve dış piyasadaki talepleri karşılamak adına inovasyon çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir. Koleksiyon çalışmalarımız da günlük hayatımızda sık sık karşılaştığımız renk ve somut şekilleri modernize ederek, renk ve desen uyumunu barındıran kaliteli ürünler ortaya koymak için çalışıyoruz. Modern çizgilerden oluşan ve enerjisi yüksek soft renkler ile uyumlu ürünler üzerine olan tüketici taleplerini karşılayabilmek adına ekibimiz ile birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İhracat noktasında dünyada nerelerde varsınız? Gelecek yıllarda hedeflediğiniz ülke pazarları nelerdir?

Avrupa’da Almanya, Belçika, Fransa, İspanya, İngiltere, İsviçre; Orta Doğu’da Ürdün, Lübnan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt; Doğu Avrupa’da Polonya, Bosna Hersek, Belarus; Türki Cumhuriyetler’de Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan; Doğu Afrika’da Somali ve Tanzanya; Kuzey Afrika’da Mısır, Libya, Cezayir; Balkanlarda Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Makedonya, Kosova, Macaristan ve son olarak Kanada, Rusya ve Amerika’ya ürünlerimizi gönderiyoruz. Bu ülkelerle işbirliğimizi arttırarak tüm dünya geneline hizmet vermek ve Plato Halı’yı tüm dünya da tanıtmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz.

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Plato Halı olarak vizyonumuz gereği her zaman kendisine yeni hedefler belirleyen ve bu hedefler doğrultusunda ilerleyen bir firma konumundayız. Her zaman olduğu gibi kalitemizden ve kurumsal kimliğimizden ödün vermeksizin çalışıyoruz. Belirlediğimiz hedefler bizi hem hırslandırdı hemde heyecanlandırdı. Böylece her gün bir adım daha ileriye gitmemiz gerektiğini, gelişen ve değişen dünyaya senkronize şekilde hareket etmemiz gerektiğini biliyoruz. Plato Halı, rekabetçi fiyatıyla ve kalitesiyle 2022 yılında da hem kumaş üretimi hem de kaymaz taban halı üretimini devam ettirmektedir. Ek olarak yapacağımız yatırımlar sayesinde hali hazırda ki üretim kapasitemizi arttırarak, hizmet ve kalite denince akla gelen tek firma olma gayesindeyiz. Bu yatırımlar sonucunda hem yeni istihdam alanı oluşturarak hemde ihracat payımızı daha üst sevilere çıkararak ülkemizin ekonomik gelişimine fayda sağlamak en büyük arzumuzdur.

 

Comments are closed.