TETSIAD Türk ev tekstili sektörüne rehberlik ediyor

Posted by

Ali Aydın: “Türkiye halıdan yatak odası, banyo ve mutfak tekstillerine, dekoratif ürünlerden katma değerli ve akıllı kumaşlara kadar her alanda güçlü ve kaliteli.”

Türk ev tekstili sektörünün tek temsilcisi, birleştiricisi ve en büyük yardımcısı olan Türk Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (TETSIAD) bir yandan sektörün bütün sorunlarıyla ilgilenirken bir yandan da yurt dışı pazarlarda rehberlik görevi yürütüyor. Derneğin başarı hikayesini Başkan Ali Sami Aydın’a sorduk.

TETSİAD’ın ana görevi, ana misyonu nedir?

TETSİAD bini aşkın üyesiyle, Türk Ev Tekstili sektörünün % 97 üretim gücünü çatısı altında toplayan, önemli bir sivil toplum kuruluşu. Ülkemizin, sürdürülebilir rekabet gücüne sahip, üretim girdisinin % 75’i milli olan, teknik yeterlilik ve kapasite olarak tüm ihtiyaçlara cevap verebilen sektörlerinden biriyiz. Türk Ev Tekstili, 200’ün üzerinde ülkeye ihracat yapan güçlü bir sektör. Bu denli önemli bir sektörün tüm paydaşlarını birleştiren, tek çatı altında toplayan bir sivil toplum kuruluşunun başkanı olmak, beraberinde çok fazla yükümlülük getiriyor. Bizde, sorumluluk bilincimizle, üstlenmiş olduğumuz bu onurlu görevi başarmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. %95’ini imalatçıların oluşturduğu, 1030 üyemiz ile birlikte sektörümüz için çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz.

TETSİAD’ın fuarları dışında sektöre hizmetleri nelerdir? Tasarım, eğitim, ar-ge ve benzeri sektörün gelişmesine katkılarınız nelerdir?

Türkiye’de 2017 Temmuz ayı itibariyle faaliyette olan 545 AR-GE merkezinin içinde 29 tekstil firması bulunuyor. Bu firmalardan 11’i ev tekstili sektöründe faaliyet gösteren TETSİAD üyesi kurumlar. 53 tasarım merkezinin sektörlerine baktığımızda ise 6’sı ev tekstil sektöründen olan 17 tekstil firmasının yer aldığını görüyoruz. Bu çalışmaların oldukça sevindirici olduğu kanaatindeyiz. Sektörümüzde hızla sıradan mallardan uzaklaşıp, inovatif ve AR-GE’ye dayalı mal üretimine geçiş var. Örneğin, iplik karışımları farklılaştırılıyor. Dokumaya farklı teknikler getiriliyor. Ama daha önemlisi, akıllı tekstiller dediğimiz üretim tarzı önem kazanıyor. Örneğin antibakteriyal çarşaf, havlu. Kendi kendini temizleyen perde.  Özel hastane çarşafları, Leke tutmayan döşemelik ve daha pek çok örnek verebiliriz.

Derneğimiz kurulduğu günden bu yana sektörün gelişimine yönelik pek çok etkinlik gerçekleştirmektedir. Özellikle aile anayasası, kurumsallaşma gibi herkesi kapsayan konularda ve dış ticaretten fuarları etkin değerlendirmeye kadar pek çok özel konuda üyelerine yönelik eğitimler düzenlemektedir.

Dünyanın en önemli ev tekstili etkinliklerinden biri olan EVTEKS’i fuar kuruluşu ile birlikte siz yapıyorsunuz. Bu fuarın daha da geliştirilmesi için planlarınız var mı?

Dünyanın dördüncü büyük ev tekstili üreticisi olan Türkiye’de Derneğimiz tarafından CNR Holding işbirliği ile İstanbul’da üç kıtanın birleştiği lokasyonda düzenlenen EVTEKS, katılımcı firma ve markaların hem tasarım hem üretim kalitesi hem de üretim kapasitesi ile dünya çapında markalarla son tüketiciye ulaşan ziyaretçi ve alıcıların buluştuğu ve tasarım sunum yönü yüksek olan bir fuardır. EVTEKS, 23 yıldır dünya ev tekstili sektöründe öncü, büyük kapasitesi ile ev tekstilinin tüm taraflarını, Mayıs ayında bir araya getirdi. Yeni bir düzenleme ile EVTEKS, nisan konumlaması ile 2018 yılından itibaren Nisan ayında gerçekleştirilmeye başlanacak.

Home&Tex Fuarımız ise kaydettiği büyük başarıyla şimdiden dünyanın dördüncü büyük ev tekstili fuarı konumuna ulaşmıştır. Fuarlar sektörümüz açısından çok büyük önem taşımakta ve ihracat potansiyelimizin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Yaklaşık 5 milyar dolarlık dış ticaretin ve bir o kadar da iç piyasa hareketinin en önemli buluşma noktaları EVTEKS ve Home&Tex fuarlarıdır.

Türkiye’nin 2023 için büyük hedefleri var. Bu hedefler doğrultusunda ev tekstilinin gidişatı nasıldır? İhracat hedefi nedir ve 2023’e bu kadar yaklaşmışken o hedefi hala gerçekçi buluyor musunuz?

Rekabetin gün geçtikçe arttığı ev tekstili sektöründe evrensel bilgiyi anlık takip ederek, üretime adapte ettiğimiz teknolojik gelişmeler sayesinde sürekli birkaç adım önde olmayı kendimize düstur edindik. Bu amaçla katma değeri yüksek ürünlere yönelen Türk ev tekstili, dünyaya yüksek teknolojili ürünler ve akıllı ev tekstilleri sunabilmek için çaba sarf etmektedir. Hedefimiz, çalışmalarımızı sürdürülebilir kılmak ve dünyada ilk iki sıraya yerleşmektir. Koleksiyon üreten, tasarım ve üretimi aynı anda yapabilen tek ülke olarak; gün geçtikçe artan yatırımlarımız ile AR-GE, tasarım ve inovasyon odaklı büyümeyi hedefliyor, katma değerli ürünlerimizle ihracatımızı artırarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için tüm gücümüzle çalışmaya, üretmeye devam ediyoruz.

 

#Tetsiad, #EvTekstili, #AliAydn, #Evteks

Comments are closed.