Cari açığa ‘ihracat’ çözümü…

Posted by

26Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TETSİAD) ülkemizin kanayan yarası cari açık sorunu için katma değerli ürün üretimine dikkat çekiyor. Üye markaları ile sektörü her zaman daha ileri taşımayı hedefleyen TETSİAD için cari açığı kapamanın yolu, katma değeri yüksek mal ihraç etmek ve yurt içinde üretilen ikameleri kullanmak.

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TETSİAD), Türk ev tekstili sektörünün içinde bulunduğu durumu değerlendirerek, her sektör ve özelliklede ülkemiz için tehdit taşıyan cari açık sorununa olası çözümler getirmeyi hedefliyor. Çatısı altında bulunan çok sayıda marka ile katma değeri yüksek ürün ihracatına önem veren TETSİAD, alınabilecek en iyi önlemin, kaliteli ve farklı inovatif ürünler üreterek, daha değerli ihracata yönelerek, döviz girdisini arttırmak olduğunu savunuyor.

Ev Tekstili sektörü, Türkiye’nin katma değeri en yüksek sektörlerin başında geliyor. Katma değeri yüksek ürün üretimi ve ihracatı Türkiye’nin cari açığını kapanması adına önem taşıyor.Türkiye gibi yüksek cari açık problemi yaşayan bir ülkenin öncelikli olarak kendi üretimine sahip çıkması, kurulu üretim kapasitesini haksız ithalata karşı etkin şekilde koruması gerekiyor.

“GİTES PROJESİ VE KATMA DEĞERİ YÜKSEK MAL İHRACATI”

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Yaşar Küçükçalık konu hakkında şu şekilde konuştu; “Cari açık Türkiye’nin çok önemli yapısal bir problemidir. Cari açığın temel belirleyicisi de ticaret açığıdır. Ticaret açığı, ihraç ürünlerinden elde edilen değerin ithal ürünlerden elde edilen değerden az olması sonucunda ortaya çıkan bir problemdir. Bu problemin temel nedenlerinden birisi; ihraç ettiğimiz sanayi ürünlerinin hammaddelerinin, ithalat yoluyla elde edilen pahalı ara mallar olmasıdır. Bu nedenle dış ticaret açığını kapatmak amacıyla alınabilecek en temel tedbirlerden biri, sanayi malları üretiminde kullanılan ara mallarda dışa bağımlılığı azaltmaktır. Bu konuda Ekonomi Bakanlığımız GİTES Projesini yürüterek ara mallarda, mümkünse içeride üretilen ikameleri kullanmak üzerine bir çalışma yapmaktadır.  Alınabilecek bir diğer tedbir ise katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünleri ihracatını artırmak ve ithalatını azaltmaktır. Başka bir deyişle, yurtdışına daha pahalı mal satarak yurtdışından daha ucuz mal alımı yapmaktır. Ev tekstili sektörü ticaret açığını azaltabilecek bu iki tedbiri de bünyesinde barındırmaktadır. Sektörümüz ithalata bağımlılığı çok az olan net ihracatçı bir sektördür. Sektör, mümkün olduğunca yerel girdi kullanarak 2013 yılında 430 milyon Dolarlık ithalata karşılık 3,3 milyar dolar tutarından bir ihracat gerçekleştirmiştir. 2014’ün ilk altı ayında ise 1.7 milyar Dolarlık ihracata karşılık 221 milyon Dolarlık ithalat yapılmıştır. Genel anlamda bakıldığında Türk Ev Tekstili Sektörü, gerek kalite, gerek teknolojik yeterlilik anlamında dünyadaki tüm rakipleri ile başa baş mücadele edebilmekte, hatta pek çok özelliği ile öne geçerek rekabet gücünü sürdürülebilir kılmaktadır. Bu da, şu anda dünyada ev tekstili sektörü ile ilgili her ne ürün üretiliyorsa aynı ürünün ve daha kalitelilerinin ülkemizde de üretilebileceği anlamına geliyor.”

GELECEK BU SEKTÖRDE

Ev tekstili sektörü mevcut makina parkı, modern teknolojisi, yetişmiş, eğitimli işgücü, bilgi birikimi, tecrübesi, geniş ürün gamı, tasarım açısından zenginliği, kendi ürettiği ve yurtdışında tanıttığı markaları ile sektör adına büyük yollar kat ediyor. Her geçen gün, kendi koleksiyonunu üreterek, yurt dışındaki müşterilerinin beğenilerine sunan marka sayımız çoğalmakta. Türkiye’nin en gelişmiş sektörlerinden birisi konumunda olan ev tekstili, 2000 yılından bu yana yıllık ortalama yüzde 5 ihracat artışı ve 2013 yılı sonu itibarıyla 3.3 milyar dolarlık ihracat performansı ile gelecek için umut vadediyor.

Comments are closed.