Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel, yıllık makine halısı üretimi 300 milyon m2’yi aşan Gaziantep’i uluslararası arenada iddialı bir konuma taşımayı hedeflediklerini belirtti. 29 Mayıs 2014 Perşembe akşamına dek sürecek olan fuar daha ilk gününde yurtiçi ve yurtdışından gelen çok sayıda ziyaretçiyi ağırladı.
Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenen Domotex Gaziantep Halı Fuarı, sektörün en üst düzey temsilcilerinin katıldığı bir törenle açıldı.
26- 29 Mayıs 2014 tarihleri arasında Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’ de (OFM) sürecek olan fuarın açılışını, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ve Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel birlikte gerçekleştirdi.
Domotex Halı fuarı nedeniyle yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda ziyaretçinin, Gaziantep ekonomisine de önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.
Büyükekşi; Halı ihracatında hedef 5,5 milyar dolar!
Açılış töreninde söz alan TİM başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasına “ Gaziantep’ te iktidar muhalefet ayırımı yoktur. Burada “Gazianteplilik” vardır” diyerek başladı.
Büyükekşi konuşmasında “Gaziantep büyük başarılara imza atarak, 10 yıldır, ilk 10 şehir arasında hep birinci oldu. Rol model bir şehir ve bölgenin yükselen yıldızı, önceleri hava alanı yoktu, şimdi yalnızca THY günde 12 sefer yapıyor, o bile yetmiyor. Halı sektörünün ihracatı 2,2 milyar dolar. 2023 hedefi olan 5,5 milyar doları ise çok kolay gerçekleştireceğimize inanıyorum. Ayrıca halıda m2 fiyatlarındaki artış çok önemli. Katma değeri artırmak için formülümüz, “inovasyon-tasarım-AR GE”. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Geçtiğimiz aylarda İstanbul’ da düzenlenen inovasyon haftasına Anadolu’dan da talep geldi. Bundan sonrakileri İzmir, Ankara ve Gaziantep’te düzenleyeceğiz” açıklamalarına yer verdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin; “Nereden nereye geldiğimizi unutmadan, nereye ilerleyebileceğimizi hesaplamamız gerek”
Fuarcılık sektörüne çok önem verdiklerini ve 12 yıldır bu sektörün büyümesi için çok çalıştıklarını belirten Fatma Şahin, konuşmasında, “Fuarcılık güçlü bir alan. Fuarcılık ve halı birleşince biz de çok iddialıyız. Hammaddemiz var, pamuğumuz, ipliğimiz en iyi cins. Artık merkez biziz, özne biziz. Önce Gaziantep’in başarısı” diyerek sürdürdü.
Ticaret Odası (GTO) başta olmak üzere, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAİB) ve Gaziantep Halıcılar Odası’nın (GHO) desteklediği fuara yurt içi ve yurtdışından 150’den fazla firma katılıyor. Yaklaşık 23.000 m2 alanda sergilenecek olan makine halıları ve yan sanayi ürünleri, Türkiye ve Ortadoğu’dan gelecek ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.
Gaziantep’te yılda ortalama 300 milyon m2 halı üretiliyor!
Endüstriyel ve ticaret yapısıyla Türkiye ekonomisinde birincil öneme sahip olan Gaziantep, Orta Doğu ve diğer ülkeler arasındaki coğrafi bağlantısı ile önemli bir konuma sahip bulunuyor. Türkiye‘nin en çok ihracat yapan 6. şehri olan Gaziantep, hem Türkiye‘de hem de dünyada makine halısı üretimi ve ihracatında artık bir merkez olarak kabul ediliyor. Makine halısı sanayisi büyük ölçekli ve son teknoloji halı makineleriyle donatılmış olan Gaziantep’te, 250‘yi aşkın firma halı sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu firmalar 850 makineden oluşan bir makine parkıyla yıllık ortalama 300 milyon metrekare makine halısı üretiyor.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan; “7 yıl önce 6 bin m2 ile başladık, şimdi 23 bin m2 alanda bile talepleri karşılayamıyoruz”
GAİB Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan, Domotex fuarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Halı fuarı için 7 yıl önce yola çıktığımızda 6.000 m² alanda başladık. Her geçen yıl talep artarak devam etti ve geçen yılki fuarı 23.000 m² alanda gerçekleştirdik. Buna rağmen taleplerin hepsini karşılayamadık.” dedi ve fuar alanının biraz daha büyük olması halinde daha fazla talebi karşılayabileceklerini belirtti.
Kaplan, “2014 yılında halı fuarımızı daha ileriye taşımak için, daha profesyonel olduğuna inandığımız ve uluslararası arenada fuar organizasyonları yapan Hannover Fairs Turkey ile Domotex fuarını beraber düzenlemeye karar verdik. Beklentimiz ve ümidimiz çok daha faydalı ve başarılı olacağı yönündedir.” diyerek, beklentilerinin karşılandığı bir fuar yaşayacaklarını ekledi.
Dünya markası olmuş dev firmalar katılıyor!
Aralarında, Merinos, Dinarsu, Kaşmir, Royal/ Pierre Cardin, Kartal/Sanat, Festival/ Yasin Kaplan, Angora Kaplan Kardeşler, Atlas, Atlantik, Gürteks/Flora, Bahariye gibi bilinen çok sayıda marka fuarda son ürünleriyle yer alacak. Firmaların yanı sıra fuara Gaziantep Üniversitesi Tasarım Akademisi de katılacak.
Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel; “Özellikle makine halısı üretiminde Gaziantep dünyanın odak noktası olmayı başarmıştır.”
Kühnel, fuara ilişkin görüşlerini; “Hannover Fairs Turkey Fuarcılık ekibi olarak DOMOTEX fuarını halı ticaretinin ana merkezinde düzenlemekten çok mutluyuz. Her zaman katılımcı ve ziyaretçilerin ihtiyaç ve beklentilerini tespit etmeye çalışıyor, dernek ve ortaklarımızla da pazar araştırmaları yapıyoruz. Bu araştırmalar sonucu bu yıl makine halıları sektörünü Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde buluşturmaya karar verdik ve bu kararın tüm ilgili tarafları memnun edeceğine inanıyoruz.’’ diyerek açıkladı. Gaziantep’te ilk kez düzenlenen Domotex Makine Halısı Fuarı’nın özellikle Ortadoğu ile iş birliği içerisinde olan firmalar açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Kühnel, potansiyel ziyaretçi ve katılımcıları tek bir noktada birleştiren bu fuarın, sektörün ticaret hacmini yükseltmeyi amaçladığını ifade etti. Makine halısı konusunda Türkiye ihracat şampiyonu olan Gaziantep’in, dünyanın en önemli halı fuarı olan Domotex fuarını kendi iline taşıyarak bir başarıya daha imza attığını belirtti.