Gravity ile her zevke yönelik bir Patchwork halı var!

Posted by

Gravity, klasiğin moderne dönüştüğü Patchwork halıları özgün tasarımlarla özellikle Amerika ve Avrupa pazarı ile buluşturuyor.

Avrupa’da ve Amerika’da yeni trend Patchwork halılar… Sanatsal ve modern görünümü ile dikkat çeken Patchwork halıyı farklı desenleri bir renk seramonisiyle tasarlayan Gravity, özgün stili ile sektöre yenilik katıyor. Meşakkatli bir işi sevgiyle keyfe dönüştürdüklerini anlatan Gravity Kurucu Ortağı ve Üretim Müdürü Göksan Nurcan, Patchwork halıya ilginin en çok Amerika ve Avrupa’da olduğunu söylüyor. Markanın hedeflerini de sorduğumuz Nurcan, Arjantin’de yeni bir mağaza açmayı hedeflediklerinden bahsediyor.

Gravity markası nasıl kuruldu? Ürün gamınız nelerden oluşuyor? Neden Patchwork halı?

Patchwork halıyı tercih sebebimiz sektörde bir daralma olmasıydı. Öncesinde bizim asıl işimiz halı, kilim tamiri ve alım satımıydı. Sonra baba mesleği olan konfeksiyon sebebiyle halının konfeksiyon tarafı olduğunu öğrendik. 2000 yılında üç ortak bu işe başladık. Şuanda Patchwork dışında yaptığımız bir iş yok ama Patchwork kendi içinde bölünüyor. Kilim, kendir ve halı var. İnce ve kalın malzeme olarak da değerlendirebiliriz. Bu işle ilgili dünyada çok büyük bir pazar var fakat Türkiye bu pazarda biraz geri kaldı. Güney Amerika, Amerika ve Avrupa’da büyüyor pazar, biz de yüksek satış hacmini görünce daha çok büyümeye başladık. Şuanda üretimimiz tamamıyla dış pazara yönelik, iç pazarla çalışmıyoruz.

Üretim tesisinizin kapasitesi nedir?

Üretimimiz burada, 1000 m2’lik bir alanda gerçekleşiyor. Bu benim kurduğum üçüncü şirket diyebiliriz. Bu şirketin her şeyini biz tasarladık. Atölye sistemini ve ofisleri bizzat ben kurdum. Üretim atölyemiz bir yıldır faaliyet gösterirken, Gravity’nin geçmişi ise 3 yıl öncesine dayanıyor. Çok içimizi sinen bir atölye oldu, yaptığımız ürünler herkes tarafından çok beğeniliyor. Yaptığım işten çok keyif alıyorum. Üretim hedeflerimizi de çok yüksek tutmuyoruz, senelik 25-30 bin m2 hedeflerimiz var. Çok üretim yapmaktan ziyade biz kaliteye önem veriyoruz.

Patchwork’ün diğer halı modellerinden ayrıştığı noktalar neler? Türkiye’de bu halı modeline ilgi ne yoğunluktadır?

Türkiye’de 20 senedir Patchwork halı üretimi yapılıyor. Isparta halılarını topluyor ve işlemden geçiriyoruz. Önce tüyleri kırpılıyor, sırasıyla yıkama ve soldurma yapılıyor, sonra tekrar boyamaya gidiyor, tekrar yıkanıyor ve toplamda 8 ila 10 işlemden geçiyor. Öncelikle halı tüyünü sıfıra düşürmek kullanım açısından çok önemlidir. Sonrasında el dikişi veya zik-zak dediğimiz makine dikişi gerçekleştiriliyor. Aslında çok meşakkatli bir iş. Türkiye’de çok yapılmıyor diyoruz çünkü kurumsal olarak yapılmıyor ama dışarıdan yapan çok insan var. İllegal üretimle hem fiyatları hem de kaliteyi düşürüyorlar. Bu konuda çok şikayetler geliyor çünkü dikiş kaliteleri çok düşük. Bu şekilde çalışan 40-52 tane firma var. Gerçekten malzemesi ve halısının arkasında duracak 3-4 firmadan fazla Patchwork üretimi yapan firma maalesef yok.

Hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz? Hedeflediğiniz bir pazar var mı?

Genelde Güney Amerika, Şili, Arjantin ve Brezilya’da varız. Katıldığımız bir fuarda İngiltere’den teklif aldık. Almaya gibi teklif gelen birkaç ülke daha var. Numunelerimizi gönderdik, büyük ihtimalle çalışacağız.

Ortadoğu’da ilgi var mı?

Ortadoğu’da ilgi yok. Fiyat olarak çok uyuşmuyor çünkü bu halıların m2’si en az 80-100 dolardan satılıyor. Arap ülkelerinde Dubai gibi birkaç yer vardır belki ama daha fazlası yok.

Yurtdışındaki fuarlara katılım sağlıyor musunuz?

İmalat kısmına yeni başladığımız için ilk olarak burada İTKİB- Evteks 2017 Alım Heyeti fuarına katıldık. Özellikle Almanya, Fransa ve Singapur programımızda var. Yetişebilirsek bu yıl katılmayı düşünüyoruz. Yurtdışında zaten kendi mağazamız ve depomuz var. Lojistik anlamda da bir sıkıntımız yok. Sadece sektörde biraz yeniyiz ve belki biraz geç kaldık. Ben sektörde uzun yıllardır varım ama biz bu üretim atağını biraz geç yaptık. Fakat tecrübemiz dolayısıyla nokta atışı ürünler üretiyoruz ve stokta ürün kalmıyor. 6 kişilik bir çalışma ekibimiz var. Ürün adedinden çok kalitesiyle ilgileniyoruz.

Yeni ürünlerin tasarımında neler ön planda?

Piyasanın beklentisi genelde pastel tonlar. Açık gri, toz mavi ve turkuaz gibi renkler tercih ediliyor. Model sınırsız, istediğiniz her şeyi yansıtabilirsiniz. Bu ürünün en güzel özelliği ölçüde bir sıkıntı olmuyor. Benim rekorum mesela 80 m2 tek parça bir patchwork üretimi oldu.

2018 yılı için belirlediğiniz hedefler neler?

Fuarlarla ilgili hedeflerimiz var. Yurtdışı mağazamıza ek olarak bir mağaza daha açmayı düşünüyoruz. Arjantin’de olabilir. Yani hedefimiz daha çok insana ulaşabilmek.

#gravity, #patchworkhali, #goksannurcan

Comments are closed.