“Halı keyif aldığım ve sonucu beni heyecanlandıran bir sanat dili”

Posted by

Bu sayıda halı ile başta pek yıldızı barışmayan bir tasarımcı var konuk köşemizde. Selen Ülbağ, bu bölümü kazandıktan sonra bölümünü değiştirmeyi bile düşünmüş. Daha sonra halı tasarlarken kendini nasıl daha iyi ifade ettiğinin farkına varmış. Öyle ki, ressamın boyaları, benim iplik ve renk paletlerim diye kıyaslama yapıyor. 2013 yılında aldığı eğitimle sektöre giren Ülbağ’ın hikayesinin geri kalan kısmını ondan dinliyoruz.

Öncelikle seni tanıyabilir miyiz?

1989’da Karadeniz Ereğli’de doğdum. 2007 yılında Güzel Sanatlar Lisesini bitirdikten sonra Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Halı -Kilim Anasanat Dalını kazandım. Aslında resim veya moda alanında ilerlemek isterken, yolum halı ile kesişti. Başlangıçta çok adapte olamamıştım. Yeniden sınavlara girip hayalimdeki alanların peşinden gitmeyi düşlüyordum. Ama tasarım yaptıkça alanımda kendimi ifade edebilme gücünü keşfettim ve bu beni daha çok özgürleştirdi. 2013 yılında mezun olduktan sonra GAHİB’in başlatmış olduğu Bilgisayar Destekli Halı Tasarım Eğitimi programına katıldım. Bu eğitimi bitirdikten sonra 2013 yılında Kartal Halı’da tasarımcı olarak başladım. Şu anda Yusuf Halı’da tasarım müdürü olarak iş hayatıma devam etmekteyim.

Halı senin için ne ifade ediyor?

Halı, tasarlarken keyif aldığım ve sonucunun ne olduğunu görmek için beni heyecanlandıran bir sanat dili benim için. Bir ressamın yeni bir resmine başlamak için aldığı boyalar ve kağıtlar onu nasıl heyecanlandırıyorsa, halı için yapılacak her tasarımda kullanılacak olan iplikler ve renk paletleri de beni öyle heyecanlandırıyor.

Tasarlamayı en çok sevdiğin şey ne?

Aslında bir tasarımcının her şey ilgisini çeker. Ya da bu benim için öyle. Gittiğim bir mekanda, bulunduğum bir ortamda ya da evimde mutlaka kendi kafamda bir şeyleri yeniden tasarlarım. Bu yüzden sürekli gördüklerimle hayal dünyamda oynadığım için her şeyi tasarlamayı seviyorum diyebilirim.

Üniversite zamanında veya şu anda en çok etkilendiğin tasarımcılar kimler?

Tasarım güç isteyen bir meslek. Sürekli kendinizi yenilemeniz gerekir. Bu da etrafınızda beslenebileceğiniz kaynaklara ihtiyaç duyar. Bu elbette bir internet araştırması olabileceği gibi, farklı tarzı olan kişiler de olabilir.  Carrie Brandshaw ve Amedeo Modigliani etkilendiğim sanatçılar. Yakın çevremde kendine özgün tarzı olan herkesten bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Bunu yapmaya da devam edeceğim.

Halı tasarımı yapmak isteyen genç tasarımcılara ne gibi tavsiyelerde bulunursun?

Bence bu işi yapmak isteyenler, mutlaka akademik eğitimle temel tasarım eğitimini almalılar. Çünkü tasarlama sürecinde özgün bir şeyler yapmak istiyorsanız, bunun belirli öğeleri ve ilkeleri doğrultusunda tasarım yapmalısınız. İkinci olarak, sağlam bir araştırmacı olunmalıdır. Sürekli tasarım alanında yapılan yenilikler takip edilmelidir. Çünkü her yenilik biraz daha insanın kendi tasarım gücünü geliştirir. Bol bol renk çalışmalarını incelemeli, bu alanla ilgili yapılan çalışmalar ( sergiler, fuarlar vb.)  gezilmeli,  görsel araştırmalar yapılarak kendi koleksiyonlarını oluşturmalılardır.

Gaziantep dünyada halı sektörünün kalbini oluşturuyor. Güçlü tasarımcıların bunu daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum. Tasarım adına yapmak istediğiniz her neyse peşinden gidin. Tasarım konusunda karar veremeseniz bile, tasarlanmayı bekleyen şey sizi seçiyor.

Comments are closed.