Mennan Makine yeni üretim tesislerinde faaliyete başladı

Posted by

1996 yılında ürettiği halı ipliği makinası ile Teknoloji Başarı Ödülüne layık görülen Mennan Makina, 2022 yılında yapacağı yeni projelerle başarısını daha yukarıya taşımayı amaçlıyor.

1973 yılında kendi firmasını kurduktan sonra daha nitelikli işler yapmak için arayışlara giren Mennan Aksoy, bu çalışmalarının meyvesini Türkiye’de ilk defa yapılan halı ipliği makinasını ile alıyor. Yoğun emek ve araştırmalar sonucu Almanya, İtalya ve Fransa gibi sayılı ülkelerde imal edilebilen bu makinayı imal edebilen Mennan Usta, 1998 yılında bu çalışmasını Teknoloji Başarı Ödülü ile taçlandırdı. Ürettikleri makinalar ve otomasyon sistemlerinde uyguladıkları Ar-Ge çalışmalarını konuştuğumuz Mennan Makine Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Aksoy, makinalarında kullandıkları özel sistemlerle alakalı bilgi verdi.

Öncelikle yeni üretim tesisleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

2. OSB’de 5 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 10.000 metrekare alana sahip yeni tesisimizde üretime başladık. Bu üretim tesisi ile birlikte yılda 10 adet iplik makinası üretebiliyoruz. Tesisimizde sürekli çalışan 50 personelimiz bulunmakta. Dışarıdan aldığımız dönemsel desteklerle bu sayı toplamda 120 kişiyi buluyor. Kendi bünyemizde bulunan makine parkurunun yanı sıra, Gaziantep ve diğer illerde bulunan 3 farklı üretim tesisinde de ürünlerimiz üretiyor.

Mennan Makina’nın kuruluş öyküsü nasıl başladı? Faaliyet alanlarınız nelerdir?

Markamız Mennan Aksoy’un 1996 yılında Gaziantep Üniversitesi ile birlikte hazırladığı Gaziantep’in ilk TÜBİTAK projesi ile üretime merhaba dedi. Almanya, İtalya ve Fransa gibi sayılı ülkelerde imal edilebilen bu halı ipliği makinasını Gaziantep’te üreten Mennan Aksoy, bu projeyi başarı ile tamamlayarak 1998 yılında Teknoloji Başarı Ödülüne layık görüldü. İlk projenin başarı ile sonuçlanmasıyla sonraki senelerde Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veren marka, 8 adet TÜBİTAK projesini başarı ile tamamlayarak Sentetik Elyaf ve İplik üretiminde Türkiye’de ilklere imza attı. Ürettiği makinaları yurtiçinin yanı sıra Brezilya, Mısır, Suriye, Fas, Sudi Arabistan, Türkmenistan, Cezayir, Özbekistan ve İran gibi ülkelere satan Mennan Makine, bu sayede ülkemize önemli döviz katkısında bulundu. 2013 yılı itibarı ile ürettiği sentetik iplik makinalarının imalatını Üniversite desteği ile sürdürülen firmamız, çalışmalarla Avrupalı emsallerinden daha ileri sistemlerin tasarım çalışmalarına devam etmektedir.

Halı sektörüne nasıl hizmet ediyorsunuz? İş ilişkilerinizde müşterilerinize sağladığınız kolaylıklar nelerdir?

Tekstilin var oluşu insanlık tarihi kadar eskidir. Doğal lifler insanların ihtiyacını uzunca bir süre karşılayabilmiştir. Dünya nüfusunun artması ile birlikte doğal liflerin ihtiyacı karşılayamaması ve tekstil sektörünün giyim sanayisinin yanı sıra halı, perde, araba koltuğu ve bunun gibi sektörlere sıçraması sentetik liflerin doğuşuna neden olmuştur. Sentetik iplik makinaları üretimi dünyada Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerin yanı sıra ülkemizde de sadece Mennan Makina tarafından gerçekleştirilmekte. Ürettiğimiz makinalar iç piyasa ihtiyacına yönelik olduğu kadar dünya pazarında da boy göstermektedir. Firmamız gelen talepler doğrultusunda en iyi şekilde en ekonomik ve en kısa sürede müşteri ihtiyaçlarını karşılayarak en üst seviyede müşteri memnuniyetini sağlamaktadır. Ürün portföyümüzde CF, CF-HT, BCF, POY, FDY ve Kesik Elyaf türü iplik makinalarını bulunduran firmamız, Ar-Ge çalışmalarına önem vererek toplam kalite yönetimi gereği uygulamalarla geleceğe emin adımlarla yürümektedir. BCF iplik, halı ipliği olarak adlandırılır ve tuft halılarda kullanılır. İşlenme hızından, kullanım kolaylığından, anti bakteriyel ve anti statik özelliklerinden dolayı tercih sebebidir.

Mennan Makina’nın otomasyon sistemlerinde ne gibi farklılıklar var? Alanındaki diğer makinelerden ayrışan noktaları ve avantajları nelerdir?

Makinalarımızda Siemens marka kontrolcüler, sürücüler ve şalt ekipmanları kullanmaktayız. Sistemin kalbinde Siemens hareket kontrol ürünleri kullanılmaktadır. Simotion sadece motor kontrollerini yapmayıp bulundurduğu teknolojik sıcaklık kontrolü ile makinanın ihtiyacı olan hassas sıcaklık kontrollerini de yerine getirir. Ayrıca Siemens’in son teknoloji ürünü olan Active Line sistemini de kullanmaktayız. Bu sayede şebekede oluşabilecek dalgalanmalardan sistemin etkilenmesini minimize edebiliyor ve frenleme durumunda oluşan fazla enerjiyi şebekeye geri besleyerek sistemin enerji sarfiyatını düşürmüş oluyoruz.

İhracat tarafında hangi ülkelerle çalışıyorsunuz? Burada da olmalıyız diyerek belirlediğiniz hedef pazar var mı?

Genelde Ortadoğu ülkeleri ile çalışmaktayız. İran, Suudi Arabistan, Mısır, Özbekistan, Türkmenistan, Cezayir, Fas, Brezilya, Çin ve Suriye bunların başında gelmekledir. Özellikle Hindistan başta olmak üzere Pakistan ve Amerika gibi ülkelerle de temaslarımız sürüyor.

Türkiye’deki makine sektörü ile dünyayı kıyasladığımızda, karşımıza nasıl bir tablo çıkıyor? Son zamanlarda yaşanan olaylar sektörü nasıl etkiledi?

Türk makine sektörü son yıllarda Türkiye ekonomisinin ve ihracatının yükselen yıldızı olmuştur. Son 5 yılda Türkiye ihracatında söz sahibi sektörler arasında en fazla artışı% 67 ile makine sektörü gerçekleştirmiştir. Türk Makine ihracatı, son 5 yılda ortalama % 15 ihracat artışı ile ihracat artışı sıralamasında dünyada 3. sırada yer almıştır. Bu sektörün önde gelen ihraç pazarları, AB Ülkeleri ve ABD’dir. Ocak-Eylül döneminde toplam ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 azaldığı Türkiye sanayinde, makine sektörü ihracatı artışını sürdürdü. Yılın ilk 9 ayında 9,9 milyar dolar ihracat gerçekleştiren makine sektörü, geçen yıl aynı dönemine göre ihracatını yüzde 1,8 oranında artırarak, Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payını yüzde 10’a çıkardı. Tüm bu etkenler tabi ki her sektörü etkilediği gibi tekstil makinaları sektörünü de etkiledi. 2020 ve 2021 yılları Mennan Makina için iyi geçti ve tam kapasite ile çalıştık.2022 yılı kapasitemizi de şimdiden doldurmuş bulunmaktayız.

2022 yılına dair gerek sektör gerek Mennan Makine olarak öngörüleriniz neler? 2022’de yeni projeler var mı?

Son 3 yıldır özellikle sektörde hareketlenme mevcut. Mennan Makina olarak su anda 2022 yılını doldurmuş durumdayız. Görüşmekte olduğumuz yeni projeler de mevcut. 2023 yılının ilk yarısını da önümüzdeki 1-2 ay içeresinde dolduracağımızı düşünüyoruz.

Comments are closed.